نگاهي به...

هر آنچه منتشر ميشود به قصد و هدف آگاهی رسانی و روشنگری است۰ ما حق "آزاد ی بيان" و" قلم" را جزء لاينفک مبارزه خود ميدانيم! ما را از بر چسب و افترا زدن باکی نيست! سلام به شهدای خلق! سلام به آزادی!

۱۳۹۰ دی ۷, چهارشنبه

ناوگان پنجم آمریکا: اجازه اختلال در تنگه هرمز را نمی‌دهیم bbc



- چهارشنبه 28 دسامبر 2011 - 07 دی 1390
تنگه هرمز یکی از معابر حیاتی انتقال نفت در دنیاست
یک روز بعد از تهدید ایران به بستن تنگه هرمز در صورت اعمال تحریم‌های نفتی، ناوگان پنجم نیروی دریایی ارتش آمریکا اعلام کرد که اجازه نخواهد داد رفت‌وآمد کشتی‌ها در تنگه هرمز با اختلال روبه‌رو شود.
سخنگوی این ناوگان در پاسخی کتبی به سوال بی‌بی‌‎سی درباره احتمال بستن تنگه هرمز توسط ایران نوشت: "جریان آزاد جابه‌جایی کالا و خدمات از طریق تنگه هرمز برای رشد اقتصادی جهان و منطقه حیاتی است.
هر کشوری که آزادی تردد در یک تنگه بین‌المللی را تهدید کند، به طور حتم جایی در جامعه بین‌الملل ندارد و هیچ گونه اختلالی در این زمینه تحمل نخواهد شد."
در این بیانیه همچنین گفته شده که نیروی دریایی آمریکا نیرویی "انعطاف‌پذیر با توانی بالاست که متعهد به برقراری امنیت و ثبات در منطقه است و برای اطمینان از آزادی رفت‌وآمد، همواره آماده برخورد با اقدامات بدخواهانه است."
محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهوری ایران روز سه شنبه، ششم دی (۲۷ دسامبر) هشدار داده بود که در صورت تحریم خرید نفت ایران توسط کشورهای غربی، جمهوری اسلامی جلوی عبور نفت کشورهای دیگر را از تنگه هرمز خواهد گرفت.
در واکنشی دیگر دولت فرانسه هم از جمهوری اسلامی ایران خواست تا به حقوق بین‌الملل و حق رفت‌وآمد آزاد احترام بگذارد.
برنار والرو، سخنگوی وزرات خارجه فرانسه گفت: "علاوه بر مسائل مربوط به حقوق بشر و برنامه هسته ای، به مقام های ایران گوشزد می کنیم که به حقوق بین الملل، به ویژه حق رفت وآمد در آب ها و تنگه های آزاد احترام بگذارد.
آقای والرو گفت که تنگه هرمز تنگه‌ای بین‌المللی است و "تمام کشتی‌ها صرف نظر از رنگ پرچمشان حق دارند از این تنگه عبور کنند."
اتحادیه اروپا در هفته های اخیر از بررسی توقف خرید نفت از ایران خبر داده بود و دیپلمات‌های این اتحادیه به همراه دیپلمات‌های آمریکایی، ژاپنی، کره جنوبی و بعضی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، در نشستی در رم به بررسی این موضوع و روش های دیگر تشدید تحریم ها علیه ایران پرداختند.
اتحادیه اروپا روزانه حدود ۴۵۰ هزار بشکه نفت خام از ایران می خرد.
نیروی دریایی ارتش ایران در روزهای اخیر مانوری نظامی را در آب های مجاور تنگه هرمز، دریای عمان و اقیانوس هند برگزار می کند.
فرمانده این نیرو پیش از این گفته بود که کشورش توانایی بستن تنگه هرمز را دارد، اما تصمیم گیری در این مورد به عهده "بزرگان" است.
آمار منتشر شده توسط اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان می دهد که در سال ۲۰۰۹ حدود ۱۷ درصد کل نفت صادراتی جهان، معادل ۱۵.۵ میلیون بشکه نفت خام، از تنگه هرمز عبور کرده بود.

نادر- ام كلثوم ترثي عبد الناصر

أنشودة وداع (رحيل الزعيم جمال عبد الناصر) رحمه الله 3-4

اعظم جنازه في التاريخ

جمال عبد الناصر وحسنى مبارك فى فيديو نادر

خانومها حتما تا آخر ببینند .....

بالصور: أطفال للبيع في الاردن


واشار الى احد اطفاله وهو حسين الذي يبلغ من العمر عامين، قائلا: “هذا هو ابني الذي فقد امه خلال الولادة”، ويستمر مسلسل الفقر في عائلة احمد المصري ويدخل معه المرض الذي اصاب رب تلک الاسرة ليفقده القدرة، حسب قوله ...
رمز الخبر: 6683
تأريخ النشر: 27 December 2011 - 18:29
شبکة تابناک الأخبارية: "لو کان الفقر رجلا لقتلته” ، تلک هي اقوى العبارات التي قيلت للتعبير عن الفقر وما يلحقة بالمجتمعات ، لأن الفقر له من الاثار السيئة في السلوک، التي قد تنتج للمجتمعات افرادا تمتهن السرقة والقتل وبيع الحرمات، وهي من الامور التي تترک اثرها السئ على الفرد والمجتمع.

یوم أمس، حيث کانت الساعة تشرف على الخامسة مساء وفي اعتصام للصحفيين امام مجلس الاعيان في عمان للاحتجاج على المادة 23 من قانون مکافحة الفساد، احتشد من اراد ان يقف مع الصحافة للتعبير عن رفض تلک المادة.

المفاجأة کانت ان هناک من وقف وألبس الاطفال عبارات للبيع وهم بحالة حزن ارتسمت على تلک الطفولة التي نقتلها کل يوم علامات کثيرة لمن اراد ان يقرأ ويمعن في القراءة، کلها کانت بخط کبير لا يحتاج الى نظارة طبية لتعرف حالة البؤس التي رسمها هذا الفقر اللعين على وجوه اطفال، وعيونهم تبحث عن معين بين المعتصمين لعله يقف ويتبنى قضيتهم التي هي قضية شعب کامل يعاني من الجوع والفقر وهناک من يقف ليدافع عن الفاسدين ويصدر لهم القوانين لکي يحميهم.

"للبيع”، هذا الشعار الذي بيعت من اجله مقدرات الوطن، فجاء احمد المصري من محافظة عجلون الاردنية وتحديدا من لواء کفرنجة ليعبر بطريقة تحفز المشاعر لدى من يقول انه ينتمي للانسانية، لينصف اطفاله من جوع وفقر يدق اجساد اطفاله، فکانت تلک الصرخة من اب فجع بالکثير من الامور، اولها ضياع مصدر رزقه وهو مخبز، حاملا ملفات يعرضها على الموجودين ويکمل وهو يتلعثم بالکلمات التي تخرج نزف القلوب ، ليکمل ان زوجته التي ادخلت بحالة ولادة الى احد المستشفيات ماتت حسب قوله "بخطأ طبي”.

واشار الى احد اطفاله وهو حسين الذي يبلغ من العمر عامين، قائلا: "هذا هو ابني الذي فقد امه خلال الولادة”، ويستمر مسلسل الفقر في عائلة احمد المصري ويدخل معه المرض الذي اصاب رب تلک الاسرة ليفقده القدرة، حسب قوله، على العمل ليبدأ مشوار طرق الابواب ولکن انعدمت الاستجابة من المسؤولين لانقاذ تلک العائلة من الجوع والفقر والحرمان.

"والله بمال الدنيا ما ابيع اظفر من اطفالي”
"إبراهيم 18 عاما للبيع ، علي 12 عاما للبيع ، ضامن 9 اعوام للبيع ، سليمان وأحمد 4 سنوات للبيع ، حسين وهو الطفل الصغير يبلغ عامين للبيع وابنتان للبيع”، احمد فاجأ الجميع عندما قال: "والله بمال الدنيا ما ابيع اظفر من اطفالي، ولکن اردت ان يعلم الجميع بقصتي التي سعيت من ورائها الى ان ألبس اطفالي عبارات للبيع ، فقط للفت الانتباه لنا ولنقول ان الجوع کافر. وقد جعل الله تعالى للفقراء نصيباً في الزکاة، ويُعطى الفقير تمليکاً، ويُعطى حتى يغتني، ويزول فقره، قال تعالى : ( إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاکِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللَّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ فَرِيضَةً مِنَ اللَّهِ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَکِيمٌ ) التوبة/60 ، وقال تعالى : ( وَالَّذِينَ فِي أَمْوَالِهِمْ حَقٌّ مَعْلُومٌ لِلسَّائِلِ وَالْمَحْرُومِ )”.

نظر کميته مرکزی سازمان فدائيان خلق ايران(اکثريت)در باره بازنشستگی سياسی آقای فرخ نگهدار و محاکمه او



نظر کميته مرکزی سازمان فدائيان خلق ايران(اکثريت)در باره بازنشستگی سياسی آقای فرخ نگهدار و محاکمه او

پنچم نوامبر۲۰۱۱ آقای فرخ نگهدار ۶۵ ساله شد. عمرش دراز باد!
وی در مراسمی که به همين مناسبت در يکی از رستورانهای لندن برگزار کرده بود، کناره گيری خود از سازمان فدائيان خلق ايران (اکثريت) و اتحاد (حزب) جمهوری خواهان را اعلام کرد.

کميته مرکزی سازمان فدائيان خلق ايران (اکثريت) با نگاه مثبت به استعفای بسيار بسيار دير هنگام آقای نگهدار، لازم به ذکر می داند که حضور آقای نگهدار در جنبش فدائی از همان ابتدا يکی از موضوعات جنجالی و بحث برانگيز بوده و همواره شک و ترديدها و گمانه زنی هايی را همراه داشته است.


آنچه که تا کنون مسلم است، اين است که فرخ نگهدار نه به سازمان چريکهای فدايی خلق ايران تعلق داشت و نه به آرمان و آماج آن معتقد بود. او خاستگاه بورژوايی داشت و هيچوقت به طبقه خود پشت نکرد. فرخ نگهدار پيرو افکار و عقايد بورژوايی بود که با تقلب و نوعی کودتای سازمانيافته بدرون جنبش فدايی راه يافت و با تقلب به رهبری آن رسيد. او همراه با تيم مطالعاتی گروه زنده ياد بيژن جزنی دستگير و در سال ۴۹ با نوشتن توبه نامه در زندان، مورد عفو ملوکانه قرار می گيرد و آزاد می گردد. فرخ نگهدار بعدها اين دوران را به حساب مبارزه چريکی تبليغ ميکند! بعد از عفو ملوکانه و آزادی از زندان، به افغانستان متواری می شود. در آن زمان، رژيم خونخوار پهلوی ۹ تن از فرزندان خلق را با يک برنامه از پيش تعيين شده ناجوانمردانه در بلنديهای زندان اوين به رگبار می بندد. بعد از اين جنايت رژيم، فرخ نگهدار در افغانستان دستگير و به ايران بازگردانده می شود و تا سال ۵۷ در زندان بسر می برد. امروز مشخص نيست که در مسئله آزادی او و لو رفتن مباحث گروه زنده ياد بيژن جزنی در زندان و آگاهی وزارت اطلاعات از اين مباحث که به تيرباران اين گروه منجر شد، چه عوامل وعناصری دخيل بوده است!


فرخ نگهدار بعد از آزادی از زندان شيراز در سال ۵۷ و در جريان انقلاب، به تشکيل يک رهبری موازی اقدام می کند و در اولين انتخابات کميته مرکزي، در اثر تقلب در آرا توسط مهدی فتاپور، تقلبی که موجب حذف رفيق زنده ياد هادی لنگرودي، از رهبران مورد احترام چريکهای فدائی خلق گرديد و در انشعاب اقليت از سازمان نيز بی تأثير نبود، به کميته مرکزی راه می يابد و بدين ترتيب، سرنوشت بزرگترين سازمان چپ ايران با تکميل اعضای اين باند رقمی ديگر می خورد.


فدائيان بسيار خوب می دانند که اگر چه دستگاههای امنيتی و مزدوران هر دو رژيم پهلوی و جمهوری اسلامی با ترور، اعدام و کشتار فدائيان در شکنجه گاهها و ميادين اعدام ، در جنگلها و خانه های تيمي، در کوچه و خيابانها نتوانستند عزم و اراده فدائيان را در هم شکسته و جنبش فدائی را نابود سازند، ولی گروهی باندباز و متقلب برهبری آقای فرخ نگهدار، با بدست گرفتن رهبری سازمان...(اکثريت)، موفق شد آن را تا سرحد اضمحلال و نابودی بکشاند.


آقای نگهدار در مراسم ۶۵ سالگی خود بعد از شرح «داستان زندگی» اش، جهان بينی بورژوايی خود را چنين فرمولبندی کرد: «آن زمان من فکر می کردم که اين مسئله عدالت مهمترين مسئله زندگی ماست. ولی اين کشاکشها و اين فراز و نشيبها و اينايی که داشتيم، منو به اين نتيجه رسوند که نه! اگر ما آزادی را قربانی عدالت بکنيم، اون وقت آن عدالت ميشه عدالتی که ميگه من از تو بهتر می فهمم، بشين سر جات. من روزگار تو را بهتر می کنم و اين بنظر من خيلی خيلی عجيب می آمد. بعد از مدتها و اين وقايعی که توی اطراف ديديم، بنظرم آمد که آزادی مقدم بر عدالته و اگر اين نباشه هيچ چيز ديگری به درد نمی خوره...».


آقای نگهدار، قريب بيست و پنج سال پيش از اين هم، زمانيکه در اتحاد شوروی اقامت داشت، افکار و نقطه نظرات بورژوايی خود را در يک کنفرانسی که برای اعضای سازمان تحت رهبری خود در تاشکند تشکيل داده بود، در قالب مخالفت با کار برای همه بيان کرده، گفت: «در جامعه شوروی همه را مجبور کرده اند کار بکند و هيچ راه ديگری غير از کار کردن برای امرار معاش در پيش پای انسانها باقی نگذاشته اند. زندگی در اين جامعه هيچ چشم اندازی ندارد...».


بدين ترتيب، اگر چه حامل اين ديدگاه منظور خود را از اينکه انسان از چه راهی «غير از کار کردن» می تواند زندگی خود را تأمين نمايد، توضيح نمی دهد و آزادی را مقدم بر عدالت و حتی اين دو مفهوم را در مقابل هم قرار می دهد، در واقع، يا نمی فهمد که از آقای نگهدار بعيد است و يا درست اين است که عمدا نمی خواهد به پيوند ارگانيک، ديالکتيکی و علت و معلولی اين دو مقوله اعتراف نموده و آنها را لازم و ملزم همديگر بداند، معلوم است که با به نمايش گذاشتن سفسطه بازی و تبهکاری گستاخانه خود، بهره کشی و غارتگري، رانت خواري، دزدی و سرقت، بورس بازی و بانکداری را مهمترين راه تامين زندگی تعريف می کند و اين، دقيقا ترجمان همان نظريه بی پايه مدبران بی تدبير بورژوازيست که در مواجه با واقعيات انکارناپذير سوسياليسم، از دهها سال پيش به چنين سفسطه بازی بيشرمانه ای متوسل شدند.


باند بورژا- متقلب فرخ نگهدار در رهبری سازمان، در طول دوره مهاجرت در خاج از کشور نيز توانست با طرد و حذف تقريبا تمامی کمونيستها از صفوف آن، تسلط خود بر تشکيلات را توسعه و تحکيم بخشيده و پرونده سراسر خطا و خيانت خود را برای مدتی به محاق ببرد.


با اين وجود، آقای نگهدار زمانی استعفای خود را اعلام کرد که طشت رسوايی اش از بام افتاده بود و تقريبا از دو نيم دهه پيش از سوی بدنه سازمان در داخل و خارج کشور و بسياری همراهان ديروزی او کنار گذاشته شده بود و اين موضوع در قطعنامه های ۱۶ و ٣۱ پيشنهادی رفقای «در دفاع از سوسياليسم» به کنگره های يازده و دوازده سازمان و همچنين، در بيانيه ها و اعلاميه های متعدد فراکسيون کمونيستی سازمان نيز منعکس شده است. اين رفقا ضمن برشماری موارد اتهام آقای فرخ نگهدار، اخراج وی از صفوف سازمان فدائيان خلق ايران (اکثريت) را گام مهمی در جهت کمک به بازيابی هويت فدائی سازمان، بازگشت و فعال شدن جمع کثيری از فدائيان به تشکيلات، ممانعت از هزينه کردن حيثيت فدايی و کمک به همگرايی نيروهای چپ با سازمان ارزيابی کرده بودند.


آقای نگهدار به عبث می پندارد که با استعفای دير هنگام از پاسخگوئی به اتهامات خود شانه خالی خواهد کرد. دادگاه جنبش انقلابی ايران دير و زود او و ياران متقلب و کلاهبردارش را خواه مستعفی باشند و خواه همچنان به تخريب حيثيت فدايی ادامه بدهند، بخاطر سياستهای ضدکمونيستی- ضدفدايی شان که به پراکندن کمونيستها از سازمان...(اکثريت)، «شکوفايی رژيم جمهوری اسلامی» و قتل و کشتار انقلابيون بسياري، از جمله سعيد سلطانپور توسط رژيم خون آشام حاکم بر ايران منجر گرديد، بازخواست خواهد کرد. کما اينکه در حدود بيست سال پيش در کنگره اول اول سازمان، گام مهمی در اين جهت برداشته شد و کنگره، کميسيونی را برای تحقيق و رسيدگی به عملکرد رهبری تشکيل داد. ولي، اين کميسيون بخاطر عدم همکاری رهبری وقت در ارائه اسناد و مدارک لازم که در واقع توسط همين آقای نگهدار به سرقت رفته بود، نتوانست کاری از پيش ببرد.


با اين همه، کميته مرکزی سازمان فدائيان خلق ايران (اکثريت) معتقد است که آقای فرخ نگهدار و همدستان او بايد در يک دادگاه صالح و بيطرف به اتهامات زير، پاسخ دهند:


ــ تحميل سياست فاجعه بار «شکوفايی جمهوری اسلامی» به سازمان که به سود رژيم و بر ضد منافع مردم ايران بود؛
ــ اجرای سياست فاجعه بار ادغام سازمان در حزب توده ايران بجای وحدت اصولی با آن که به دستگيری و شهادت شمار زيادی از رفقای شاغل در ارگانهای نظامی کشور منجر شد. امری که در تسری تبعات حمله رژيم به حزب توده ايران به تشکيلات سازمان و دستگيری و شهادت تعدادی از رهبران و کادرهای کارآمد سازمان (از جمله شناسايی و دستگيری رفقا انوشيروان لطفي، رحيم اسداللهی و ... ) تأثير مستقيم داشت؛
ــ سازماندهی نادرست تشکيلات و نقش اصلی آنها در ايجاد دسته بندی های غيردمکراتيک در درون کميته مرکزی و ارگانهای سازمانی پس از ضربات سال ۶۲ که ضربات فاجعه بار ۶۵ را منجر شد و باعث به شهادت رسيدن ده ها تن از اعضا و کادرهای سازمان گرديد؛
ــ عدم همکاری با کميسيون برگزيده گنگره اول برای تحقيق در خصوص ضربات سال ۶۵؛
ــ سرقت اسناد سازمانی از گاوصندوق سازمان در تاشکند و عدم ارائه آن به کميسيون تحقيق بر اساس اظهارات اعضای منتخب کميسيون تحقيق در گنگره اول سازمان؛
ــ ضبط و غصب دارايی های سازمان در تاشکند با همدستی آقايان علی توسلی و کريم حميدی فر، موسوم به کريم کفاش؛
ــ برنامه ريزی روند استحاله سازمان برای انحلال، با سوق دادن اعضای سازمان به عضويت مکرر در اتحاد (حزب) جمهوری خواهان؛
ــ عضويت همزمان در دو تشکيلات: سازمان فدائيان...(اکثريت) و اتحاد (حزب) جمهوری خواهان؛
ــ دفاع ايدئولوزيک از نظام سرمايه داری در نوشته ها و مصاحبه ها و ترويج مستمر ديدگاه های مغاير با اهداف برنامه ای سازمان بمناسبتهای مختلف، از جمله، در جشن بزرگداشت ۱۹ بهمن در سال ٨۶؛
ــ تلاش برای جاانداختن نوع ديگری از سياست فاجعه بار «شکوفايی جمهوری اسلامی» با ارائه تحليل ها و نوشتن نامه های مشورتی به رهبر ديکتاتور و خونريز جمهوری اسلامی و دفاع از اجرای برنامه نئوليبرالی «هدفمند کردن يارانه ها» توسط دولت احمدی نژاد.

کميته مرکزی سازمان فدائيان خلق ايران(اکثريت)

'Video shows Muammar Gaddafi being sodomized'

سرود انتفاضه.wmv

جنبش ضد سرمایه داری، ریشه های بحران و چشم انداز آن

جنبش ضد سرمایه داری، ریشه های بحران و چشم انداز آن

ناصر زرافشان
سخنرانی ناصر زرافشان* در سمینار "همبستگی با جنبش جهانی ضد سرمایه داری، ریشه های بحران و چشم انداز آینده"- کرج- آبان 1390
به سهم خودم بسیار خوشحالم از زیارت دوستان. بسیاری از گفتنی ها را دیگران در ضمن سخنان خود گفتند و من از تکرار آنها خودداری می کنم. اما چند نکته ناگفته هم در ذهنم هست که به طور مشخص به موضوع جلسه امروز یعنی “جنبش ضد سرمایه داری، ریشه های بحران و چشم انداز آن” مربوط می شود که سعی خواهم کرد آنها را بیان کنم. اما پیش از بحث اصلی، مایلم یکی دو نکته را راجع به برخی سخنانی که امروز در این جلسه مطرح شد، گوشزد کنم.

یکی از دوستان در مقام نقد دیگران، بارها تأکید کرد که پس از فروریختن دیوار برلین، دور تازه ای شروع شده که با گذشته تفاوت دارد و با توجه به نقشی که امروزه مثلا شبکه هایی چون بی بی سی و صدای آمریکا در گردش اطلاعات ایفا می کنند، دنیای کنونی، دیگر دنیای قبل از فروریختن دیوار برلین نیست و باید نگاه گذشته را کنار گذاشت و شرایط و مقتضیات این دوره را دریافت و.... من می خواهم به این دوست عزیز بگویم اتفاقا ما امروز برای این دور هم جمع شده ایم که بگوییم دوره ای که با فروریختن دیوار برلین شروع شد هم، از سال 2010 به پایان رسیده و دوره تازه ای شروع شده است که با دوره پس از فروریختن دیوار برلین هم، تفاوت دارد؛ ولو اینکه برخی به همین سادگی و تاکنون، متوجه حلول این دوره جدید نشده باشند.

دنیایی است سریع التحول، که در آن تغییرات عمیق و دوران سازی در جریان است و از این رو پی درپی در آن، رویدادهای غافلگیرکننده ای روی می دهد که نماد این تغییرات هستند، بسیاری انتظار آنها را ندارند و از این رو مدت ها طول می کشد تا کاملا متوجه دامنه و عمق آنها بشوند. در زمره این رویدادها، دیروز فروریختن دیوار برلین بود و امروز “بهار عرب” و جنبش اعتراضی سراسری در کشورهای سرمایه داری امپریالیستی، که از جمله و مهم ترین آنها، “جنبش اشغال وال استریت”است. بسیاری، قله ای را که در چشم انداز پیش روی آنها است و به فاصله ای از آنها قرار گرفته، به راحتی می بینند، اما قله ای را که خود، در دامنه آن ایستاده اند، نمی بینند.


تحولات اجتماعی هم مانند بسیاری دیگر از تغییراتی که در عرصه هستی به طور دائم روی می دهند، شکل موجی دارند و طی جذر و مدهایی به پیش می روند. پس از جنگ جهانی دوم، یک دوره پیشروی جنبش های دموکراتیک به وجود آمد که چند دهه طول کشید. شکست نازیسم و فاشیسم و پیروزی جنبش های مردمی و دموکراتیک، که در طول دوران جنگ با اشغالگران فاشیست جنگیده بودند، شرایطی را فراهم آورد که پس از پایان جنگ، جنبش های دموکراتیک در عرصه جهانی تسلط داشته باشند. عقب نشینی و امتیاز دادن سرمایه داری به مردم، در خود کشورهای امپریالیستی، به صورت شکل گیری “دولت رفاه” خود را نشان داد. انقلاب چین، انقلاب های کره و ویتنام و سایر کشورهای جنوب شرقی آسیا و انقلاب های آمریکای لاتین، از مشخصات این دوره است که با خیزش های ملی و ضد امپریالیستی در ایران، مصر و سایر کشورهای عربی، اندونزی؛ جنبش های رهایی بخش ملی در مستعمرات آفریقایی سابق و شکل گیری “جنبش باندونگ” (غیر متعهدها) دنبال شد.


آنگاه با ضد حمله امپریالیسم، شکست اعراب در جنگ شش روزه 1967، کودتاهای خونین در امریکای لاتین با حمایت امپریالیسم امریکا و تحمیل دیکتاتوری های نظامی و شبه فاشیستی بر بسیاری از این کشورها، کودتا و برگشتن ورق در اندونزی و بسیاری از کشورهای آفریقایی که تازه به استقلال رسیده بودند؛ دوره ای از تاخت و تازهای امپریالیستی و پسروی جنبش های دموکراتیک آغاز شد که با فروپاشی بلوک شوروی و فرو ریختن دیوار برلین به اوج خود رسید.


اما امروز با اوج گیری دوباره جنبش های دموکراتیک در کشورهای امریکای لاتین طی دهه گذشته؛ با شکست الگوی نولیبرالی در کشورهای سرمایه داری، که به جای “دولت رفاه” قبلی از دهه هفتاد قرن گذشته بر سر کار آمد و بحران اقتصادی عمیق این کشورها و جنبش های اعتراضی حاصل از آنها و فقر و مشکلاتی که برنامه های تعدیل ساختاری آن برای کشورهای پیرامونی به وجود آورد؛ جنبش کشورهای عرب خاورمیانه و شمال آفریقا موسوم به بهار عرب؛ انتقال مرکز ثقل اقتصادی جهان از غرب به شرق؛ دور تازه از پیشروی جنبش های دموکراتیک و ضعف و انحطاط و بحران در کشورهای سرمایه داری آغاز شده است که اگرچه هنوز نمی توان در مورد دستاورد نهایی و آینده آنها اظهار نظر قطعی کرد، اما می توان به طور قطعی گفت که دوره قبلی رکود و پسرفت جنبش های دموکراتیک هم، به سر رسیده است.

***

اما بپردازیم به موضوع اصلی بحث امروز یعنی "جنبش ضد سرمایه داری، ریشه های بحران و چشم انداز آن".

نظام سرمایه داری، در چشم انداز عمومی و بلندمدت، به طور ذاتی و از ابتدا، بر هرج و مرج تولید مبتنی بوده و از خلال بحران ها رشد کرده است؛ زیرا با نظم و برنامه، بیگانه و از آن گریزان است. این نظام می گوید بگذار بازار تعیین کند که چه کسی می تواند و چه کسی باید از میان برود. بازاری که هیچ گونه شعور انسانی در آن وجود ندارد، باید برای انسان هایی که صاحب شعورند، تعیین تکلیف کند که چه چیزی تولید شود، چه چیزی تولید نشود و چه مقدار تولید شود و چه مقدار نشود. از آنجا که در چنین شرایطی، قانون جنگل حکمفرما است و آزادی عمل آنهایی که قوی تر اند، تضمین می شود و در چنین شرایطی آن کسی می تواند باقی بماند که قوی تر است؛ به همین دلیل این روش، همیشه مورد حمایت اقلیت قوی تر بوده که اکثریت را غارت می کنند.


افزایش مداوم حجم سرمایه و گسترش هر روز بیشتر ابعاد تولید و در نتیجه حجم هر روز بیشتر کالاهای تولید شده در روند انباشت، به قیمت کاهش مداوم قدرت خرید توده پایینی جامعه که فاقد وسایل تولیدی و فقط فروشنده نیروی کار خود هستند، انجام می گیرد که باید خریدار و مصرف کننده انبوه کالاهای هر روز بیشتری باشند که تولید می شود. اما چون انباشت سرمایه و گسترش ابعاد تولید، از محل کاهش قدرت خرید اکثریت وسیع جامعه تحقق یافته است، تشدید تضاد بین تولید و مصرف، منجر به بحران های ادواری اضافه تولید می شود:


از یکسو انبوه کالاهایی وجود دارد که در جریان بازتولید فزاینده (انباشت)، تولید شده اند و از سوی دیگر، فقر و محرومیت مردمی که قدرت خرید ندارند و بسیاری از آنها بیکارند. این همان وضعیتی است که فوریه، سوسیالیست فرانسوی، در توصیف آن می گوید فراوانی و وفور، منشاء احتیاج و محرومیت می شود. رکود، موجب بیکاری و پریشانی و محرومیت توده مردم و کسادی و ورشکستگی و از میان رفتن موسسات تولیدی ضعیف تر و در نهایت کاهش سطح تولید، نسبت به دوره رونق، می شود. پس از مدتی، به دلیل رکود در بازار اشباع شده قبلی، دوباره به طور نسبی جا باز می شود و یک بهبود نسبی پدید می آید تا همین چرخه، از نو تکرار شود.


این تصویر خیلی کلی و ساده بحران های ادواری اضافه تولید است. اما در گفتگو از بحران های اخیر، که به طور عمده جنبه مالی دارند، باید به بعضی ویژگی ها و تحولاتی که در گذشته نزدیک، بستر و زمینه بحران های جاری بوده اند هم، توجه کرد که از میان آنها، دو مورد اهمیت بیشتری دارد:


- یکی، تغییر جهت نظام حاکم سرمایه داری در اواخر دهه هفتاد قرن بیستم، که طی آن “دولت رفاه” را برچیدند و سیاست های نولیبرالی و نئوکانی را جایگزین آن کردند که نتایج این تغییر جهت، اکنون به تدریج خود را نشان می دهد.


- دیگری، تشدید مالی گری بر این بستر جدید و تسلط و استقلال سرمایه مالی و روش های آن، که در این چند دهه اخیر بر زمینه نولیبرالی مورد بحث، صورت گرفت و ماهیت فعالیت ها و عملکرد سرمایه مالی و تفاوت آن با سرمایه صنعتی و مولد.


بین این دو مقوله البته ارتباط ذاتی و طبیعی وجود دارد که ذیلا در مورد هر یک از آنها توضیح مختصری خواهیم داد.


دولت رفاه، سرمایه داری تعدیل شده بود. این دولت، حاصل سازش نظام سرمایه داری حاکم با جنبش دموکراتیک و سوسیال دموکراسی بود که در فضای سیاسی پس از جنگ دوم، بر فضای عمومی سیاسی این کشورها غلبه داشت. دولت رفاه، عمدتا بر الگوهای کینزی مبتنی بود که از سمت تقاضا تنظیم می شوند و به همین جهت، در عرصه خدمات اجتماعی و رفاه عمومی - اشتغال، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، خدمات بیمه و تأمین اجتماعی و ...- انجام تعهدات قابل توجهی را در این زمینه ها برای طبقات کم درآمد به عهده داشت. اما وقتی از اواخر دهه هفتاد قرن گذشته، سیاست های سرمایه داری قرن نوزدهمی مجددا مطرح شد و به تدریج، جای دولت های رفاه را گرفت، اقتصاد سرمایه داری با طرحی که تحت رهبری امریکا و به وسیله مجموعه کشورهای امپریالیستی، به طور هماهنگ تهیه و اجرا شد و به “اجماع واشنگتن” موسوم است؛ از طریق خصوصی سازی ها؛ حذف یارانه ها؛ حذف هزینه های دولت در زمینه خدمات عمومی؛ تغییراتی که در نظام مالیاتی و مالیه عمومی کشور به سود شرکت ها و صاحبان درآمدهای کلان و به زیان توده مردم داد؛ حذف نظارت دولت بر فعالیت بانک ها و موسسات مالی؛ لیبرالیزه کردن تجارت و بازکردن عرصه برای فعالیت لگام گسیخته و بدون نظارت بر سرمایه های بزرگ به خصوص سرمایه مالی؛ فشار بر مردم را افزایش داد و فاصله فقر و ثروت در مدتی کوتاه، چنان افزایش یافت که به گفته دیوید هاروی، (در مصاحبه ای که ساشالیلی در سال 2006 با او انجام داده است و ترجمه فارسی این مصاحبه، در کتاب ایدئولوژی نولیبرال، گرد آوری و ترجمه پرویز صداقت، موسسه انتشارات نگاه آمده است) “مثلا در امریکا، سهم یک درصد بالایی جمعیت از درآمد ملی، در فاصله سال های 1979 تا 2000 سه برابر شد و البته الان با توجه به قوانین مالیاتی که دولت بوش اجرا می کند، وضعیت آنها حتی بهتر هم شده است. مکزیک نمونه دیگری است که در آن، طی دوره کوتاهی بعد از نولیبرالی سازی، ناگهان چهارده تن یا تعداد بیشتری از مکزیکی ها، در لیست جهانی میلیاردر های نشریه فوربس ظاهر شدند. شوک درمانی بازار که پس از فروپاشی در روسیه اجرا شد، به شکل گیری الیگارشی منجر شد که 50 درصد درآمد ملی روسیه را در اختیار دارند. از این رو، در هر کجا که نولیبرال سازی به حرکت در آمد، این تمرکز مهیب قدرت و ثروت در سطوح بالای سلسله مراتب را می بینید. این را در عمل، در “یک صدم درصد” بالایی سلسله مراتب، می بینید.


برای مثال، مطلب کوتاهی در نیویورک تایمز شرح می داد طی بیست سال گذشته، چه اتفاقی برای ثروتمندترین افراد در این کشور رخ داده است. این مطلب نشان می داد که ثروت آنها بر حسب دلار ثابت، در حدود سال 1985 برابر 600 میلیون دلار بود که الان چیزی در حدود 2.8 میلیارد دلار است. طی این دوره، آنها ثروت خود را چهار برابر کردند. آنچه نولیبرال سازی، بسیار خوب انجام داده است، اعاده یا شکل گیری دوباره قدرت طبقاتی باند محدودی از نخبگان سیاسی است.”


او در این مصاحبه نشان می دهد که لیبرالیسم نو، دو نقش عمده ایفا می کند:


یکی اعاده نرخ های بالای سود برای سرمایه داری است و دیگری اعاده قدرت طبقه مسلط سرمایه دار است.


البته این نرخ های بالای سود آوری و این سودهای هنگفت و افسانه ای، از آسمان یا از زمین نمی آید، بلکه از کاهش قدرت خرید طبقات پایین تر و غارت آنان حاصل می شود. وقتی این وضع منجر به بحران می شود هم، راه حل آنها سیاست ریاضت اقتصادی، یعنی فشار بیشتر به مردم است:


همه جامعه ریاضت بکشند برای آن که معدودی، حاصل آن را بالا بکشند!


دولت ها و مسئولین سیاسی هم، در خدمت این سرمایه های مالی و صاحبان آنها هستند. به اصطلاح نمایندگان مردم در نظام سیاسی حاکم، که باید امین مردم و حافظ منافع آنان باشند، گمارده سرمایه و در خدمت آن هستند. صاحبان بانک ها و سلاطین سرمایه مالی، دولت ها و سیاسیون را اداره می کنند؛ نه سیاستمداران و دولت، بانک ها و سرمایه ها را. به همین دلیل، نهادهای دولتی، از بحران هایی که پی در پی بروز کرده است، نه تنها درسی نگرفته اند، بلکه این بحران ها را بهانه ای برای زیر سوال بردن هزینه های دولتی و افزایش فشار بر طبقات پایین، از طریق تشدید خصوصی سازی ها و سیاست های ریاضت اقتصادی قرار می دهند. مالیات افراد و شرکت هایی را که درآمد های کلان دارند، کاهش می دهند و از نظارت موثر بر بانک ها و بازارهای مالی، که مسبب اصلی این بحران ها هستند، طفره می روند و می گویند اینها “کارآفرین” هستند و با سرمایه گذاری خود، محرک رشد اقتصادی می شوند و اینها را باید تشویق کرد! حال آنکه رشد اقتصادی بر پایه حقوق و درآمد های مردم صورت می گیرد نه با مقروض کردن آنها. و چون دولت ها -حتی دولت هایی که سابقا در این کشورها ادعای چپ داشتند- هم سیاست های نولیبرالی را اجرا می کنند و در داخل حکومت ها، گوش شنوایی برای حرف مردم وجود ندارد، مردم ناگزیر شده اند به خیابان ها بریزند و در آنجا حرف خود را فریاد بکشند:


“ما نود و نه درصد هستیم!”

***

اکنون به قسمت دوم بحث می رسیم و ماهیت سرمایه مالی و چگونگی تشدید مالی گری را در شرایط جدید نولیبرالی و نحوه فعالیت و عملکرد آن را طی دهه های اخیر، بررسی می کنیم، چرا که دولت رفاه و تفکری که اساس آن بود و به ویژه مکانیسم های نظارتی آن، برای عملکرد سرمایه مالی، بستر مناسبی نبود.

پیش از ورود به بحث اصلی، برخی توضیحات مقدماتی برای درک بهتر موضوع، لازم است. در اساس و از ابتدا، هدف انسان از فعالیت تولیدی، رفع نیازهای خود، یعنی مصرف آن تولیدات بوده است، نه به دست آوردن سود. به عبارت دیگر، انسان در اصل، برای رفع نیاز خود، برای مصرف، تولید می کرده است. آدمی، برای آن که زنده می ماند، بایستی چیزی می خورد، برای حفظ خویش در برابر سرما و گرما، چیزی می پوشید و برای محافظت خویش از گزند حیوانات وحشی و باد و طوفان و عوامل طبیعی، برای خود سرپناهی فراهم می کرد؛ یعنی خوراک و پوشاک و مسکن، از ضروریات ابتدایی حیات و شرط بقای او بوده است و انسان، به ناگزیر برای تأمین این ضروریات، دست به فعالیت زده است. این فعالیت ها (جمع آوری میوه ها و دانه های خوراکی و بعدها کشاورزی، شکار حیوانات برای خوراک و بعدها دامپروری، تهیه پوشش از پوست و پشم حیوانات و...) ابتدائی ترین شکل های فعالیت تولیدی بوده است که بعدها، در جهات گوناگون گسترش یافته است. اینکه در جریان تولید و از قِبَل تولید - در سازمان خاصی از فعالیت دسته جمعی تولیدی- این امکان فراهم می شود که برخی در نتیجه تصاحب حاصل کار دیگران، صاحب سود و ثروت هم بشوند، از حواشی و پدیده های انگلی سازمان تولید بوده است، نه هدف اصلی خود تولید. چون تولید باید به صورت جمعی انجام شود، همیشه دارای یک سازمان، دارای یک نظام اجتماعی مشخص هم بوده است و در نظام های متعددی از تولید جمعی، این پدیده تصاحب کار دیگران و رسیدن به سود و ثروت، وجود داشته است؛ اما در نظام خاصی از تولید اجتماعی، این پدیده کسب سود و ثروت (به جای مصرف)، به هدف اصلی تولید تبدیل می شود. یعنی تولید نه برای مصرف، بلکه در درجه اول برای کسب سود و ثروت، صورت می گیرد. نام این نظام اجتماعی خاص، سرمایه داری است.


کسی که امروز مثلا کارخانه تولید کفشی را احداث می کند، عاشق کفش نیست و خود و خانواده اش نیز در سال، بیش از چند جفت کفش استفاده نمی کنند، بلکه به دنبال سودی است که از طریق تولید کفش، عایدش می شود. او پول خود را در کار تولید کفش سرمایه گذاری می کند تا پول بیشتری عایدش شود و اگر فردا معلوم شود کار تولید کفش، سودی ندارد و تولید مواد غذایی سود آور است، این فرد، سرمایه خود را به رشته ای منتقل می کند که سود آور است. یعنی به زبان اقتصادی، ارزش مصرفی کالا مورد نظر او نیست، بلکه این ارزش مبادله ای کالا است که انگیزه سرمایه دار تولید کننده را تشکیل می دهد. هرجا سود بیشتری عایدش شود، پول را همان جا می برد، اما لازمه کسب این سود، به هر حال، تولید است. یعنی سرمایه تولیدی، فقط از طریق روند تولید و در خلال تولید، می تواند بخشی از حاصل کار دیگران را تصاحب و به سود و ثروت برسد. اما در حاشیه این نظام خاص، بخش هایی از سرمایه هم هستند (سرمایه ربوی و رانت خوار) که بی آنکه در خود چرخه تولید، دخالت و مشارکتی داشته باشند، بخشی از سود و ثروتی را که در جریان تولید و با کار دیگران ایجاد می شود - با شیوه های خاص- تصاحب و مصرف می کنند. این ماهیت اصلی سرمایه مالی است.


در نظامی که کسب سود - به جای رفع نیازهای اقتصادی انسان یعنی مصرف- در تولید روز به روز محوریت بیشتری کسب می کند؛ زمانی می رسد که سرمایه، به خود روند تولید هم، به عنوان روندی مزاحم اما اجتناب ناپذیر، نگاه می کند که به خاطر کسب سود، ناچار باید آن را طی کند! بنابراین، پول در آوردن نه از تولید و کار، و بدون آنکه این پول در آوردن با جریان تولید ارتباطی داشته باشد، مورد توجه قرار می گیرد. این، اساس فعالیت سرمایه مالی است.


سرمایه داری، کسب سود را به جای رفع نیاز انسان، محور تولید قرار داد و سرمایه مالی، اساسا از تولید چشم پوشی کرده و به دنبال پول در آوردن از خود پول است.


برای پی بردن به ماهیت شیوه هایی که سرمایه مالی بوسیله آنها ارزش های اقتصادی را که در جریان تولید و با کار دیگران ایجاد شده من غیر حق تصاحب می کند، لازم نیست حتما روش ها و افزارهای جدید عملکرد بانک ها و صندوق های سرمایه گذاری خطر پذیر و بازارهای مالی و روش های باصطلاح “مدیریت بدهی پرریسک” یا افزارهای جدید این فعالیت های متقلبانه مثل مشتقه های اعتباری، وام های رهنی، و اوراق بهادار به پشتوانه بدهی و اوراق قرضه بیمه به طور جداگانه و تفصیلی وارسی شوند. عملکرد عمومی سرمایه مالی در همه این موارد، مآلا یکی است: برای هر دارایی و تعهدی، اوراق بهادار صادر می کنند، یعنی به اصطلاح آن تعهد را به اوراق بهادار تبدیل کرده و این اوراق و دارایی های موهوم را در گردش قرار داده و از آنها بهره در می آورند، در حالی که این اوراق بهادار با گردش خود هیچگونه ثروت و ارزش اقتصادی واقعی و تازه ای به وجود نمی آورند، زیرا این عرصه، عرصه گردش است نه عرصه تولید.


آپارتمانی را که در آن سکونت دارید، ارزیابی می کنند و برای آن اوراق بهادار صادر و آنها را در گردش قرار می دهند. برای سرمایه مالی این مهم نیست که این آپارتمان، مورد استفاده شخصی دارد، دارائی شخصی است نه دارائی خصوصی که موضوع خرید و فروش و کسب سود قرار گیرد. سرمایه مالی می خواهد همه چیز را به کالا تبدیل کند تا قابل خرید و فروش شود و بتوان از آن سود در آورد. در نتیجه رانت هایی که در جریان گردش بر روی این آپارتمان می خورند (بی آنکه چیزی به این آپارتمان اضافه شود) قیمت آن افزایش پیدا می کند و خریدار بعدی، یکی مثل شما، که می خواهد این آپارتمان یا یکی مثل آن را بخرد، باید دو برابر شما پرداخت کند. آپارتمان ها دو برابر نشده است و کسانی که این ما به التفاوت را خورده اند در ازای آن آپارتمانی نساخته یا احداث نکرده اند، اما مابه التفاوت قیمت قبلی و بعدی این آپارتمان را عناصر مالی به جیب زده اند.


سهام در واقع بخش های مساوی سرمایه ثابت یک شرکت است و اوراق سهم، نماینده های کاغذی آن سرمایه ثابت و بخش های مساوی آن هستند. یک شرکت تولیدی را در نظر بگیرید که دارای ماشین آلات و تجهیزات، زمین و ساختمان، مواد اولیه و کالاهای ساخته شده در انبارهای خود، پروانه و علائم تجاری، اطلاعات فنی و مالکیت معنوی و... است. اینها همه ثروت اقتصادی و دارای ارزش است. اگر فرضاً مجموع ارزش این دارایی های واقعا موجود، پنج میلیارد تومان باشد و این شرکت دارای 5000 سهم؛ بدیهی است ارزش هر سهم آن یک میلیون تومان خواهد بود، به عبارت دیگر، هر برگه سهم این شرکت نماینده 5000/1 دارایی های آن یعنی معادل یک میلیون تومان از ماشین آلات و تجهیزات و مواد و سایر دارایی های شرکت است. این شرکت مثلا در کار تهیه و توزیع مواد سوختی است و امسال هم از مهر و آبان، بارش برف و باران زودهنگام، خبر از یک زمستان سرد و طولانی می دهد و بحران نفت و گاز را هم خواهیم داشت؛ این در عرف بازارهای مالی به معنای بالا رفتن قیمت سهام شرکت هایی است که در کار سوخت و انرژی فعالیت دارند. ارزش هر سهم یک میلیونی به یک میلیون و نیم می رسد یعنی یک برابر و نیم می شود، اما آن دارائی های واقعی که این سهام نماینده آنهاست تغییر نکرده است و یک برابر و نیم نشده است. ما به ازای واقعی این پنجاه درصد اضافه ارزش سهام در کجاست؟ چنین دارایی های واقعی وجود ندارد یعنی به کالاها یا خدماتی که ارزش واقعی اقتصادی دارند و این سهام معرف آنهاست چیزی اضافه نشده است. وقتی از ابتدا این سهام کاغذی در نفس خود ارزشی ندارند و فقط نماینده ارزش های اقتصادی و واقعی است که در محل دیگری موجودیت مادی و عینی دارند، پس این نماینده ها باید هنگامی افزایش یابند که ثروت های واقعی ما به ازای آنها افزایش یافته باشند. اما بازی با این نماینده های کاغذی در بازار مالی، بدون آنکه در عرصه تولید واقعی ثروت های اقتصادی حقیقی افزایش حاصل کنند، عرصه فعالیت های مالی و شگرد اصلی آن است. مابه ازای مادی دارایی های کاغذی موهوم (داکام) یا کار است یا کالاها و خدماتی که حاصل کار هستند، اما سرمایه مالی به کمک مشتی افزارهای کاغذی که در عرصه تولید هیچ مابه ازای مادی ندارند، برای خود، تولید ثروت می کند یعنی با حقوقی که در نتیجه بازی با همین کاغذها در بازار مالی برایش حاصل می شود، بخشی از ثروت های اقتصادی واقعی را تصاحب می کند که در تولید آنها هیچ گونه دخالت و مشارکتی نداشته است.


روش ها و افزارهای سرمایه مالی، به ویژه آنچه طی چند دهه اخیر ابداع شده است، بسیار متنوع تر و پیچیده تر از مثالی است که در اینجا بیان شد، اما اساسا کار سرمایه مالی در همه آنها همین است. دارایی های کاغذی مجازی یا موهوم، وجود خارجی ندارند و در واقع مجوزها و وسائل کاغذی و امتیازاتی برای تملک و تصرف بخشی از ثروت های واقعی جامعه اند. این تملک و تصرف، من غیرحق، یعنی بدون آنکه دارندگان این مجوزهای کاغذی و امتیازات، در خلق و ایجاد آن ثروت های واقعی، دخالت و مشارکتی داشته باشند، صورت می گیرد.... بورس بازان، اسپکولاتورها و سایر شعبده بازان مالی که در بازارهای مالی و با روش ها و افزارهای جدید مالی، دارایی سازی مجازی و موهوم می کنند، هیچگونه دخالت مادی و واقعی در خود روند تولید و هیچگونه ارتباطی با آن ندارند، اما به کمک این افزارها و روش ها و از طریق همین دارائی سازی های مجازی، بخش قابل توجهی از ارزش های واقعی اقتصادی را که محصول تولید است، تصاحب می کنند (1).


این گونه بهره های تو در تو را بدون کار اقتصادی واقعی، تا زمانی می توان بدست آورد که، مدیون نهایی -یعنی مردمی که کار و تولید می کنند- با کار خود، با درآمدی که از کار خود حاصل می کنند، قادر به پرداخت رانت هایی به سرمایه مالی باشند. وقتی میزان این رانت ها آنقدر زیاد شود که بخش مولد، یعنی مردم، دیگر قادر به تأمین و پرداخت آنها نباشند، بحران آغاز می گردد. انگل تا زمانی می تواند به حیات خود ادامه دهد که موجودی که میزبان آن است زنده بماند؛ اگر تغذیه انگل از میزبان از این حد بگذرد، انگل و میزبان هر دو از میان می روند (2).


به عنوان آخرین کلام، از نقش دولت های سرمایه داری، در به وجود آوردن این بحران هم نباید غافل بود. دولت های سرمایه داری، علاوه بر این که در خدمت سرمایه مالی و عامل حفظ منافع و اجرای سیاست های آن هستند، خود نیز یکی از عوامل ایجاد بحران های مالی به شمار می روند. دخل و خرج دولت در چهارچوب مالیه عمومی و در بودجه دولت، تنظیم می شود، اما از طرف دیگر، از همان زمانی که با تمرکز نشر پول و عملیات بانکی، کار نشر پول از دست بانک های خصوصی خارج و به طور انحصاری در اختیار دولت های سرمایه داری قرار گرفت، دولت ها این حوزه را که به اقتصاد عمومی جامعه و مراودات اقتصادی مردم با یکدیگر - خارج از دستگاه حاکمه- مربوط می شد، با مالیه عمومی خود، که حوزه دخل و خرج خود آنها بود، در هم آمیختند و در مواقع نیاز شدید به پول - مثل زمان جنگ- با نشر پول بی پشتوانه ای که صرف مخارج دولتی می شد، از جیب مردم هزینه های خود را تأمین می کردند. این مسأله یکی از اساسی ترین علل بحران های پولی و مالی است، اما بحث مفصلی است که بررسی آن نیاز به فرصتی جداگانه دارد. اما جدا از این عملکرد، دولت های سرمایه داری امروز کارگزاران بانکداران و سلاطین مالی شده اند. بانکداران، زندگی مردم را نابود کرده و سه چهار نسل بعدی را بدهکار می کنند، اما دولت هایی که منتخب همین بانکداران هستند، به اسم دولت منتخب مردم، در مواقع بحران هم، از حلقوم مردم در می آورند و به حلقوم بانک ها می ریزند تا مانع غرق شدن آنها شوند. نهصد میلیارد دلاری را که اوباما همین دو سال پیش، وقتی موسسات مالی وال استریت به ادعای خود در آستانه ورشکستگی قرار داشتند، از محل مالیات هایی که مردم کم درآمد پرداخته بودند به حلقوم بانک های وال استریت ریخت که فراموش نکرده اید؟ مگر نه اینکه بنا به آیه مقدس و تکراری اقتصاد نولیبرال، “مداخله دولت در امور اقتصادی، سم مهلک اقتصاد است و باید گذاشت بازار کار خود را بکند!؟” پس ممنوعیت مداخله دولت، فقط مربوط به مواردی است که دولت در جهت حمایت از اقشار کم درآمدتر و رفاه آنها هزینه نماید؛ نه مواردی که مالیات های پرداختی مردم را به جیب سرمایه داران مالی سرازیر کند. این دو رویی، خاص کشورهای سرمایه داری کانونی نیست. در آن دسته از کشورهای پیرامونی هم که با اجرای برنامه های تعدیل ساختاری، به اردوی سرمایه مالی جهانی شده ملحق شده اند، بر خلاف ادعاهای نظری نولیبرالیسم، دولت پای ثابت و موتور محرکه اجرای برنامه های نولیبرالی است و تنها راه شکل گیری آن بورژوازیِ کمپرادوری که به عنوان دلال و واسطه اقتصاد این کشورها با انحصارات مالی بین المللی عمل می کند، یکی شدن این بورژوازی وابسته، با دستگاه قدرت و دولت و غارت جامعه، از طریق شراکت با دستگاه قدرت است. به قول سمیر امین، “رانت جویی انحصارات، مستلزم این است که دولت، شریک جرم فعال آنان باشد”، به همین دلیل، فساد مالی جزء لاینفک حکومت در همه این کشورهاست. بی دلیل نیست که در همه خیزش های اخیر مردم در کشورهای عرب و شمال آفریقا، مسأله فساد مالی سران دولت، در صدر اعتراضات جنبش های دموکراتیک بوده است. به این ترتیب، لیبرالیسم نو، مزورانه در عرصه نظری شعار “عدم دخالت دولت در امور اقتصادی” را سر می دهد، اما در عمل، دولت آنان در خدمت انحصارات عمل می کند.


آیا باز هم می توان نظریه پردازان شیاد نولیبرال و نئوکان را آرایش کرد و به جای قدیسان انساندوست به مردم قالب نمود؟


نهادهای بین المللی مثل بانک جهانی و صندوق بین المللی پول، وام ها را به بانک ها و دولت ها می دهند. نظام غارتگر سرمایه مالی شده این کشورها هم، به توصیه همین نهادهای بین المللی، طوری “تعدیل ساختاری” شده است که مآلا سرمایه مالی، بخش اعظم این وام ها را بالا می کشد، اما باز پرداخت آنها در آینده به عهده مردم است. مردمی که هم باید تا چند نسل بعد این بدهی ها را پرداخت کنند و هم تحقیر و توهین را تحمل کنند (یونان، اقتصاد عقب مانده و فقیری است که در آستانه ورشکستگی قرار دارد و اگر کمک صندوق اروپا آن را نجات ندهد، غرق خواهد شد؛ و هر چه مدام یونانیان فریاد می کشند که نه کمک و نجات اتحادیه اروپا را می خواهیم و نه نظامی را که با نسخه های نولیبرالی ما را به این روز انداخته، جواب آنها را با پلیس ضد شورش و گاز اشک آور می دهند). موقعیت این گونه کشورهای بدهکار هم، شبیه شخص بدهکاری است که به دام بستانکار نزولخواری افتاده است و هر بار که این بستانکار نزولخوار، او را نجات داده و وام تازه ای به او می دهد، با این شرط که با آن بدهی قبلی اش را بپردازد؛ در واقع او را از چاله در می آورد و به چاه عمیق تر می اندازد، اما باز هم توجیه تراشان این نظام و رسانه های آنها، اقتصاد بازار و دموکراسی مبتنی بر بازار را در بوق می کنند.


یک مشت دزد و جانی و سیاستمدارانی که در خدمت آنها هستند، بر دنیای سرمایه داری امروز حکومت می کنند و اکثریت روشنفکران را هم طی سالها تبلیغات سرسام آور نولیبرالی، ترسانده اند که درباره آنها صریح حرف بزنند و در آنها تردید ایجاد کرده اند. سیاست بازانی از جنس برلوسکونی که یک در میان، با افتضاحات مالی و جنسی رسوا می شوند، اما با سماجت و وقاحت به قدرت چسبیده اند. همین چند روز پیش بود که آخرین افتضاحات به استیضاح او منجر شد، اما باز هم با زد و بند و تبانی با نمایندگانی که از جنس خود او بودند، رأی اعتماد گرفت و مدتی کوتاه بعد از آنکه که در زیر فشار بحران، بالاخره استعفای او اعلام شد، مردم تا صبح در خیابان های رم، از رفتن او شادمانی و رقص و پایکوبی می کردند. معنای نماینده مردم بودن در دموکراسی های بورژوایی امروز، این است، سیاستمدارانی که منتخب مردم و نماینده و حافظ منافع آنها هستند! یا از جنس هاشم تاچی، نخست وزیر منتخب کوزوو - بخشی از صربستان که با پول و حمایت امریکا و علنا زیر پرچم امریکا، آنرا از صربستان جدا کردند- که چند ماه پیش، لیک مارتی، گزارشگر ویژه اتحادیه اروپا اعلام کرد در قاچاق انسان، قاچاق اعضای بدن انسان و قاچاق مواد مخدر دست دارد. در این معرکه، که لیبرالیسم نو در زادگاه و کانون خود، در عرصه تجربه و عمل، که بالاترین معیار داوری است ، در عرصه زندگی واقعی، متحمل چنین شکست سنگینی شده است، تماشایی است تلاش های مدافعین وطنی آن، اقتصاد خوانده هایی که از مکتب های اقتصادی بازمانده از دوره مرحوم بناپارت فارغ التحصیل شده اند و اینجا با تبلیغات و چهره سازی های مطبوعات دست راستی، "صاحب نظر اقتصادی" شده و وظیفه دفاع از سرمایه مالی را به عهده گرفته اند. یکی مارکس را رمال می خواند (شاخ گاومیش را از نیش پشه چه آسیب؟)؛ دیگری کشف کرده است که سرمایه داری، امپریالیسم نیست، دولت یک نهاد عمومی است که برای منفعت عموم کار می کند، و امپریالیسم زمانی به دنبال نفت بود و به ضرب دکنگ منابع می خواست، اما الان نمی خواهد! و در ادامه حرف های خود، با تمجید از شیوه های کلاهبردارانه و بحران زای عملکرد سرمایه مالی، چنان از هیبت و پیچیدگی افزارهای مالی جدید سخن می گوید که گویی صحبت از معادلات هسته ای است و ظاهرا قرار است چنان مخاطب را از این افزارهای جدید مالی و پیچیدگی های آنها بترسانند که کسی جرات نکند درباره آنها حرفی بزند و سر آخر هم توصیه می کند که دیگران هم باید همین شیوه های سرمایه مالی را یاد بگیرند و به کار بندند تا دنیا اصلاح شود! راه مبارزه با ایدز این است که همه ایدز بگیرند.


"ابزار مالی، هنر ایجاد ثروت از هوای رقیب است. امریکایی ها و اروپایی ها یاد گرفتند. چینی ها هم دارند یاد می گیرند" (3) ما هم باید یاد بگیریم. معلوم نیست اگر همه بخواهند با این "تجارت فکر" به ثروت های واقعی، که حاصل کار دیگران است برسند، چه کسی باقی می ماند تا آن ثروت های واقعی را تولید کند و اگر همه دنبال تولید "فکر و طراحی" راه های چپاول دیگران باشند، پس آنچه مردم دنیا باید بخورند، بپوشند، در آن سکونت کنند و ... را چه کسی باید تولید کند؟


در این شرایط و با وضعی که نظام سرمایه داری و به ویژه سرمایه مالی مسلط و نظام های حاکمی که در خدمت آنها هستند، پیدا کرده اند؛ برای مردم راهی باقی نمانده است جز آنکه به خیابان ها بریزند و اعتراض خود را فریاد بکشند. "ما 99 درصدی ها هستیم."


------------------------------------------

*متن سخنرانی، توسط آقای زرافشان بازنویسی شده است.
(1) بحران مالی جهانی و نظام پولی (مقدمه مترجم کتاب) انتشارات آزادمهر، تهران 1389
(2) همان جا
(3) مصاحبه مجله مهرنامه با آقای محمد طبیبیان، شهریور 1390

The funeral of Kim Jong Il

The funeral of Kim Jong Il

واگویه شبانه - گیل آوایی

Democracy Now! National and Global News Headlines for Wednesday, Decembe...

دخترم را کشتند، متهمان را آزاد کردند!


دخترم را کشتند، متهمان را آزاد کردند!
( فرشته قاضی )
خانوادۀ زهرا بنی یعقوب پزشکی که ۴ سال پیش در بازداشتگاه امربه معروف و نهی از منکر همدان جان باخت در مصاحبه با “روز” از مسکوت ماندن پروندۀ شکایتشان در دیوان عالی کشور و آزادی دو متهم این پرونده خبر دادند! ابوالقاسم بنی یعقوب که روز شنبه برای پیگیری پروندۀ فرزندش به دادسرا مراجعه کرده بود به “روز” گفت منشی قاضی خبر آزادی دو متهم را به او داده است، زهرا بنی یعقوب پزشک ۲۷ ساله ۲۰ مهرماه ۸۶ در یکی از پارک های همدان توسط نیروهای بسیجی ضابط امر به معروف و نهی از منکر همدان بازداشت شد و دو روز بعد مسئولان بازداشتگاه مدعی شدند وی با استفاده از پلاکارد پارچه ای در راهروی طبقۀ دوم بازداشتگاه خودکشی کرده است! امری که از سوی خانوادۀ خانم بنی یعقوب و وکلای آنها رد شده و شواهد نیز از قتل مشکوک او که در حال گذراندن طرح پزشکی خود در یکی از روستاهای همدان بود حکایت دارد، پدر خانم بنی یعقوب در مصاحبه با “روز” می گوید: “پرونده را ربوده اند، مدارک و آثارجرم از جمله لباس های بچه ام را از بین برده اند اما با همۀ اینها ما از پا نمی نشینیم، پیگیری می کنیم تا روزی که شاهد برگزاری دادگاهی عادلانه و محاکمۀ قاتلان دخترم باشیم.” آقای بنی یعقوب همچنین از تهدیدها و فشارهائی سخن می گوید که جهت منصرف کردن او و خانواده اش از پیگیری پرونده در جریان است، او می گوید: با حضور در منزلش از او و خانواده اش خواسته اند سکوت کنند و از پیگیری پرونده منصرف شوند و در مقابل تمام هزینه هائی که این چند سال خانوادۀ بنی یعقوب متحمل شده را پرداخت و عبارت “خودکشی” را از شناسنامۀ دختر او حذف خواهند کرد! پدر زهرا بنی یعقوب اما تأکید می کند که هرگز سکوت نخواهد کرد: “ما با کسی کاری نداریم، فقط یک دادرسی عادلانه در دادگاهی بی طرف می خواهیم، فقط می خواهیم به پروندۀ ما رسیدگی کنند و نشان دهند که سپاهی و بسیجی در این مملکت مصونیت ندارند و اگر جرمی مرتکب شوند مثل همۀ مردم در مقابل قانون یکسان هستند و هیچ مصونیتی در کار نیست.” مصاحبۀ “روز” با ابوالقاسم بنی یعقوب پدر زهرا بنی یعقوب را در ذیل بخوانید:

آقای بنی یعقوب با گذشت ۴ سال بالاخره پروندۀ شکایت شما به کجا رسید؟ آخرین پاسخی که به پیگیری های شما دادند چه بود؟

چی بگم به شما که بعد این مدت هنوز اذیتمان می کنند، مدام به منزلمان زنگ می زنند و حتی الو هم نمی گویند! مزاحمت ایجاد می کنند و جواب هم که نمی دهند، دو روز پیش یعنی روز شنبه باز برای پیگیری رفته بودم، حالا بعد از ۴ سال دوندگی و خرج کردن میلیون ها پول به اینجا رسیده ام که اینها نمی خواهند جواب مرا بدهند!

پروندۀ شما اکنون کجا است؟
پرونده در دیوان عالی کشور است اما نمی گذارند رسیدگی شود و مسکوت مانده است! می خواهند ما هم پیگیری نکنیم! پارسال ۴ سردار مملکت آمدند و گفتند: باهم کنار بیائیم! شما هر چه خرج کردی ما می دهیم و شناسنامه را هم درست می کنیم که خودکشی در آن نباشد! گفتم آیا نباید دادگاهی برگزار شود؟ بالاخره نباید دادرسی عادلانه صورت گیرد؟ ما که چیز زیادی نمی خواهیم، ما فقط یک دادرسی عادلانه می خواهیم و بس اما از ما می خواهند که دادرسی نکنیم و ساکت شویم! آبان ۸۶ تعدادی از فرماندهان سپاه نامه نوشتند که چرا فرزند همکار ما را کشتید؟ همان زمان علی مطهری نوشت که چرا کشتید؟ هیچ کسی جوابی نداد و از ما هم می خواهند که سؤال نکنیم، حرف نزنیم و کشته شدن دخترمان را نادیده بگیریم! آخر مگر می شود؟ باور کنید جانمان به لبمان رسیده، به آنها هم گفته ام باید یک قانونی باشد و داد ما را بستاند یا نه؟ این همه خون برای به ثمر رسیدن جمهوری اسلامی ریخته شد، خود من از سال ۴۵ در این مملکت زندان بودم، سپاه دانشی بودم، ۴ بار زندان رفتم، زندان توحید بودم، مردم این همه هزینه کردند که رژیم پهلوی رفت و جمهوری اسلامی شد که به اینجا برسیم؟ تیرماه پارسال آمدند و گفتند که ۲۵ میلیون خرج کرده ای به تو می دهیم، برایت کار هم می دهیم اما دیگر دادگستری نرو! گفتم: از پشت به من خنجر زدید، من هیچ نمی خواهم جز یک دادرسی عادلانه و پیگیری خواهم کرد، بعد هم برادر متهم به قتل که در دادگاه مدعی بودند از ۸ سالگی جزو بسیج بوده آمد در خانۀ ما و شروع به تهدید کرد! می خواستند از ما به زور رضایت بگیرند، می گفتند: خانه ات را آتش می زنیم! نیمه شب خانه ات را منفجر می کنیم و ….. آخر این شد عدالت؟ این شد حق که رسیدگی هم نمی کنند؟
اشاره به متهم به قتل کردید، شما دقیقاً از چه کسانی شکایت کرده بودید و متهمان اکنون کجا هستند؟
ما از مأموران و مسئولان مرکز امر به معروف و نهی از منکر همدان شکایت کرده بودیم که شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب دادگاه همدان همه را تبرئه کرد و مدعی شد که دختر من خودکشی کرده است! بعد پرونده را خواستیم به تهران منتقل کنند و اینجا رسیدگی شود که در تهران نیز شعبه ۴۶ دادگاه تجدید نظر متهمان را از قتل عمد تبرئه کرد و فقط دو نفر یعنی محمدحسین قره باغی رئیس و حسن مستقیمی عضو ستاد امر به معروف و نهی از منکر همدان را به اتهام جعل اسناد و بازداشت غیر قانونی به زندان محکوم کرد، الان هم که می گویند این دو نفر هم آزاد شده اند! یعنی شنبه که به دادسرا رفتم منشی قاضی گفت آزاد شده اند، ما اعتراض کرده و خواستار اعمال مادۀ ۱۸ شده ایم، پرونده در دیوان عالی کشور است اما می گویند مادۀ ۱۸ را رئیس قوۀ قضائیه یعنی آقای لاریجانی باید دستور دهد، یعنی پروندۀ ما در شعبه ۷ دیوان عالی کشور است و قاضی این شعبه می گوید اگر آقای لاریجانی دستور ندهد پرونده همین طور مسکوت می ماند!
از همان ابتدا اعلام کردند که دکتر زهرا خودکشی کرده است، بعد از این همه پیگیری که انجام دادید علت مرگ را به شما چه گفتند؟
خودشان هم می دانند اصلاً خودکشی در کار نبوده، آقای سلیمانی قاضی همدان گفته بود بچۀ مرا که گرفتند ۷ ساعت پس از بازداشت آورده اند، یعنی ۷ ساعت تمام از او چه می خواستند؟ ۷ ساعت تمام بازجوئی به چه جرمی؟ مگر بچۀ من چه جرمی مرتکب شده بود؟ او به همراه نامزدش که صیغۀ محرمیت خوانده بودند در پارک قدم می زد همین، بعد از دخترم شمارۀ تلفن خانۀ ما را گرفته بودند، ما ساکن تهران هستیم، قاضی همدان می گفت: ما به کردستان خیلی زنگ زدیم کسی جواب نداد! آخر کردستان کجا، تهران کجا؟ خود آقای قره باغی از همدان به من زنگ زده بود که بچه ات پیش ماست، گفتم بگذارید صحبت کنم، گفت: امکان ندارد و قطع کرد! من زنگ زدم و داشت قهقهه می زد و می گفت: من اجازه نمی دهم و هرگز نمی توانی او را ببینی! اینها به چه معناست؟ بعد گفتند: ساعت ۸ خودکشی کرده در حالی که ۸ و نیم زهرا به برادرش زنگ زده بود و با برادرش حرف زده بود، حتی به نامزد زهرا گفته بودند: بیا علیه او شهادت بده! و ….. من رفتم پزشکی قانونی و من خودم جسد دختر نازنینم را دیدم، گلویش را بریده بودند، در بهشت زهرا دیدم فرق راست سرش شکسته بود، صورتش خونین بود، گوش و بینیش خونریزی داشت و ….. اعلام می کردند خودکشی کرده اما ما را بردند پیش ایلخانی معاون استانداری همدان و او به ما گفت شما در خانه و به فامیل و آشنا بگوئید ایست قلبی کرده! یا ماشین به او زده و فرار کرده و ما جبران خواهیم کرد! اینها یعنی چی؟ اگر خودکشی کرده بود چی را می خواستند جبران کنند؟ چرا از ما چنین می خواستند؟ خود من با افسری که صحنه را دیده بود صحبت کردم و پرسیدم جسد دخترم در چه وضعی بود؟ آیا آویزان بود؟ گفت: نه، من او را کف راهرو دیدم و هیچ چیزی که نشان دهد خودکشی کرده باشد وجود ندارد و قبول نکن و دخترت خودکشی نکرده، درخواست نبش قبر کردیم، ۷ ماه بعد جواب دادند! یعنی منتظر شدند همۀ آثار از بین برود و جواب دادند! پرونده را دزدیدند، لباس های دخترم را که تنش بوده از بین بردند، پارچه ای که مدعی بودند دخترم با آن خود را دار زده و خودکشی کرده از بین بردند و ….. اگر خودکشی بوده چرا چنین کردند؟ چرا به منزل من می آیند و می گویند دادگاه نرو و ما جبران می کنیم و هزینه هایت را می دهیم و برایت کار می دهیم؟ و ….. من خودم کپی از برگه های پرونده دارم، کپی نوشتۀ آقای زمانی، معاون حقوق بشر قوۀ قضائیه را دارم که در پرونده بود و نوشته بود: قتل مشکوک! اما خب اینها می گویند سپاهی و بسیجی نباید محاکمه و محکوم شود! و …..
و اکنون با گذشت ۴ سال و با توجه به این که به درخواست های شما رسیدگی نمی کنند چه خواهید کرد؟
من دخترم را شب تولدش به خاک سپردم، او تنها دختر من بود، همۀ زندگی ما و تازه برای تخصص هم قبول شده بود، دختری نمونه بود و دلسوز که برای طرحش به من می گفت: می خواهم بروم سیستان که خیلی محروم است و به مردم کمک کنم، من مخالفت کردم، گفتم: همدان نزدیک است، ۵ ساعت راه است، خیال من راحت تر است و ….. چه می دانستم چه خواهد شد؟ ما خانواده ای هستیم که هرگز به هیچ کسی بی احترامی نکرده ایم و نمی کنیم اما از همۀ حقوقدانان ایران و دنیا می خواهیم، از همۀ فعالین حقوق بشر که دلشان برای انسانیت می تپد می خواهیم که به ما کمک کنند، هزاران نفر مثل ما هستند، کسی جواب نمی دهد، ما پناه می بریم به خدای خود و از رئیس قوۀ قضائیه و مسئولان می خواهیم قرآن را بخوانند که خدا می گوید: چه کاشتی و چه درو کردی، آقای لاریجانی آیا قبول دارد که فردا مرگی هم هست و همه باید در یک متر جا بخوابیم و بعد جوابگوی اعمال خود باشیم؟ باید جواب خانوادۀ ما را بدهند، هزاران خانوادۀ تحت فشار پیگیر نشدند اما من دنبالش رفته ام و باز خواهم رفت و هیچ گناهی هم نمی کنم، عزیزم را از دست داده ام و پیگیری خواهم کرد، به ما می گویند سکوت کنید و حرف نزنید! اگر کسی تلفن می کند و سؤال می پرسد دربارۀ دخترتان چیزی نگوئید و جواب ندهید! چرا؟ به خودشان هم گفته ام که هر کسی زنگ بزند و بپرسد حقیقت را می گویم و خواهم گفت و ساکت نخواهم ماند، روزهای جمعه که سر خاک می رفتیم مزاحمت ایجاد می کردند، مأموران لباس شخصی زیاد هستند و دور و بر ما می چرخند و ….. برای همین مدت هاست دیگر جمعه ها نمی رویم و روزهای عادی می رویم! این روزگار ماست! چرا باید سکوت کنیم؟ مگر ما چه می خواهیم؟ جز یک دادرسی عادلانه که رسیدگی کند و بی طرفانه نشان دهد که در این مملکت سپاهی و بسیجی مصونیت سیاسی ندارند، اگر جرمی مرتکب شوند مثل همۀ مردم باید جوابگو باشند، هیچ کسی در مقابل خدا مصونیت ندارد، اگر اینها مدعی هستند که مصونیت دارند من به مصونیت هیچ فردی اعتقاد ندارم، همه پیش خدا یکسانند و باید پاسخگو باشند، ما زمانی آرام می شویم که دادگاهی عادلانه برگزار شود و تا آن روز پیگیری خواهیم کرد.
منبع

*************************************************
برای آگاهی بیشتر دربارۀ ماجرای دکتر زهرا بنی یعقوب آبکناری به http://jahanezan.wordpress.com/2010/05/10/tanin-219 نگاه کنید

BehnamIbrahimZadeh.mpg

Palestinians seek pay for Gaza War losses

America Beyond Capitalism