احمد گلزاده
علی گل زاده غفوری در تاریخ 25 اردیبهشت 1302 هجری شمسی مطابق نهم شوال 1342 هجری قمری در شهر قزوین به دنیا آمد.
نام پدرش غلامعلی و نام مادرش زیور بود .
تحصیلات شش ساله ابتدایی را در دبستان ادب شهر قزوین که مدیریت آنرا پسر میرزا کوچک خان جنگلی بر عهده داشت گذراند و از همان ابتدا استعدادش را در فراگیری درس و علم نشان داد و در امتحانات نهایی شش ساله ابتدایی در شهر قزوین رتبه نخست را کسب کرد.
در 14 سالگی و زمانی که در نیمه دوره متوسطه بود پدر را از دست داد و برای تامین مخارج زندگی خانواده، به پیشنهاد مدیر مدرسه دیانت که در آن درس میخواند در یک کلاس پایین تر به تدریس ریاضی پرداخت و به این ترتیب شغل معلمی را برای خود انتخاب کرد.
او بعد ها در مدارس علوی و سایر موسسات فرهنگی به تدریس فقه و فلسفه و منطق و زبان عربی پرداخت و شاگردان بسیاری تربیت کرد که امروز آموخته های عمیق خود را از اصل اسلام مدیون آموزش ها و نکته سنجی های دقیق او می دانند .
تحصیلات علوم دینی و حوزوی:
اولین دروس قرآنی را نزد حاج میرزا ابوالحسن رفیعی حکمی که از قم به قزوین آمده بود خواند و دروس اولیه جامع المقدمات را نزد او و شاگردانش فرا گرفت.
شوق تحصیل و دسترسی به سرچشمه های ناب علوم دینی او را به حوزه علمیه قم کشاند و در محضر استادانی چون مرحوم حجت کوه کمره ای و مرحوم خوانساری و مرحوم بروجردی و علامه طباطبایی شرکت کرد و درسنین جوانی به درجه اجتهاد رسید.
همزمان با ترویج علوم دینی، به ادامه مطالعات در فقه و اصول و منطق و فلسفه و ادبیات عرب و علوم اجتماعی، در قـم و نجـف و تهــران پرداخت.
تحصیلات دانشگاهی:
از سال 1344 وارد دانشگاه تهران شد و دوره لیسانس و فوق لیسانس را در دانشکده حقوق دانشگاه تهران در رشته حقوق قضایی تا سال 1348 با موفقیت به اتمام رساند و برای ادامه تحصیل راهی فرانسه شد تا مدرک دکترای تخصصی رادر سال 1351شمسی (1972 میلادی) در رشته حقوق اسلامی از دانشگاه سوربن پاریس دریافت کند.
مشاغل اجتماعی:
پس از بازگشت از فرانسه به دعوت دانشگاه تربیت معلم به تدریس در دانشسرای تربیت معلم پرداخت و همزمان برای آشنایی نسل جدید با اصول اسلامی، به همراه دکتر محمد جواد باهنر و مرحوم رضا برقعی به تهیه و تدوین کتاب های تعلیمات دینی برای آموزش و پرورش همت گماشت.
همزمان در تاسیس و راه اندازی مراکز علمی نظیر مدارس علوی و رفاه به منظور تربیت نسلی فرهیخته و آشنا به اصول و تعالیم اسلامی در همکاری با مرحوم علامه کرباسچیان و مرحوم روزبه تلاش شبانه روزی داشت .
در تاسیس موسسات فرهنگی و انتشاراتی نظیر دفتر نشر و فرهنگ اسلامی در مشارکت با مرحوم برقعی و دکتر باهنر و در شرکت سهامی انتشار در همکاری با مهندس بازرگان و سایر دوستان و با تالیف کتاب های زیادی در زمینه های مختلف که توسط این موسسات و سایر انتشارات چندین بار تجدید چاپ شدند در ارتقای فرهنگ عمومی از ابعاد گوناگون علمی و دینی و اجتماعی نقش موثری داشت.
سخنرانی های اجتماعی و اسلامی در حسینیه ارشاد و جلسات گفتار ماه که متن آنها بعدا بصورت کتاب منتشر شدند.
پیش قدم شدن در راه اندازی مراکز خدمات بهداشتی و عام المنفعه نظیر تاسیس بیمارستان سوم شعبان و ...
مشاغل سیاسی:
در انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی در مرداد 1358 با بیش از یک میلیون و پانصد هزار رای از مجموع 5/2 میلیون رای به عنوان نماینده مجلس خبرگان از حوزه انتخابی تهران انتخاب شد و در تدوین نهایی قانون اساسی شرکت کرد .
او در تهیه اصل سوم قانون اساسی که وظایف حکومت را در قبال مردم مشخص می کند نقش موثری داشت و اندیشه های مترقی اش را در دفاع از این اصل این گونه بیان کردو گفت: بگذارید این اصل را مردم برای حکومت بنویسند تا تبعیت مردم از حکومت منوط به اجرای وظایف حکومت در قبال آنها باشد . مردم خدایی دارند و خدا می خواهد این مردم به حقوقشان برسند. این اتمام حجت است . میخواهید این اصل را بردارید و قرآن را به جای آن بگذارید.
در این اصل بر وظیفه حکومت جمهوری اسلامی در بکارگیری تمام توان خود برای ارتقای سطح آگاهی های عمومی ،پیشبرد آزادی های سیاسی و اجتماعی و تهیه امکانات رشد و تحصیل و پرورش استعدادهای انسانها تاکید شده است . همچنین محو هرگونه استبداد ، خودکامگی و انحصارطلبی و رفع تبعیض های ناروا و ایجاد امنیت قضایی عادلانه و تساوی عموم در برابر قانون از وظایف اصلی و اولیه حکومت شناخته شده است .
در انتخابات مجلس شورا در سال 1358 با بیش از یک میلیون و سیصد هزار رای از مجموع 1/2 میلیون رای به عنوان نماینده مردم تهران انتخاب شد.
او در مجلس اول شورا به طرح سوالاتی پرداخت که بسیاری از آنها مسکوت گذاشته شد و در هیاهوی جنجال های سیاسی پاسخی دریافت نکرد مانند نحوه هزینه اموال و دارایی های اوقاف و ...
پس از یکسال ، در اثر جو بوجود آمده در مجلس و به دلیل اینکه فضا را برای ادای وظایف نمایندگی مساعد نمی دید از شرکت در مجلس امتناع کرد و در نامه ای 7 صفحه ای با ذکر دلایل خود ، عنوان کرد از آنجا که فضای مجلس با معیار های اسلامی و ایرانی و انسانی در تضاد است و امکان اظهار آزادانه نظرات از نمایندگان سلب شده است از حضور در مجلس خودداری می کند و خواستار قرائت آن نامه در صحن مجلس شد تا باعث آگاهی موکلان خود شود که این نامه هیچگاه در مجلس خوانده نشد و اجازه انتشار آن نیز داده نشد .
از آن پس محدودیت ها برای حضور در مجامع بیشتر شد و او در کنج خلوت خود به مطالعات و تحقیق و تالیف پرداخت تا در یافتن ریشه معضلات موجود در اجتماع راهی بگشاید . از جمله می توان به ضرورت بازنگری در فقاهت و اجتهاد و نیز مفهوم توحید و مصادیق شرک در جامعه امروز اشاره کرد .
گاه گداری نیز که فضای مطبوعاتی کشور کمی اجازه داد تا نظرات دیگر هم مطرح شود مصاحبه های از ایشان در روزنامه های هاجر و کتاب هفته چاپ شد و نقطه نظرات ایشان را در مورد فقاهت و اجتهاد و احکام دینی و قضایی در مورد ارتداد مطرح کرد که در نوع خود برای اهل نظر و تحقیق روشنگرانه و مفید بود.
دکتر علی گل زاده غفوری در ساعت 30/12 روز 11 دیماه 1388در بیمارستان آراد تهران در گذشت و بدن آن مرد بزرگ در بهشت زهرا آرام گرفت .
روحش شاد.
عنوان هایی از کتاب های دکتر گل زاده غفوری ( با نام ناشر)
1- با دستورات اسلام آشنا شویم(انتشار- فجر)
2- اسلام و اعلامیه جهانی حقوق بشر(انتشار – فتح)
3- کنگره اسلامی حج(انتشار- دفتر نشر فرهنگ اسلامی – فرنو)
4- نقدی بر لایحه قصاص( چاپخش)
5- شناخت اسلام(با دکتر بهشتی و دکتر باهنر) (دفتر نشر فرهنگ اسلامی)
6- خداشناسی(با دکتر باهنر و مرحوم برقعی) (دفتر نشر فرهنگ اسلامی)
7- راه و رسم زندگی از نظر امام سجاد(دفتر نشر فرهنگ اسلامی- فراهانی)
8- نظامات اجتماعی اسلام( حسینیه ارشاد)
9- آگاهی در باره قانون اساسی( حقوق اساسی به زبان ساده)
10- انفال یا ثروت های عمومی(انتشار – گفتار ماه)
11- خطوط اصلی اقتصاد اسلامی (فجر)
12- برنامه ایمان آورده ها (دفتر نشر فرهنگ اسلامی)
13- روابط مالی و اقتصادی (دفتر نشر فرهنگ اسلامی)
14- اخلاق اجتماعی (دفتر نشر فرهنگ اسلامی)
15- زادنامه یا شکوفه حیات(تربیت فرزند) (دفتر نشر فرهنگ اسلامی)
16- برای شما فرزند ها و فرزند دار ها (دفتر نشر فرهنگ اسلامی)
17- حق فرزندان و شاگردان به اولیا و مربیان (دفتر نشر فرهنگ اسلامی)
18- بیایید اینگونه باشیم(انگلیسی، عربی ،فرانسه) (دفتر نشر فرهنگ اسلامی)
19- زبان قرآن را یاد بگیریم( فراهانی)
20- روش تربیتی قرآن(انتشار)
21- به گفتار قرآن بیندیشیم (انتشار)
22- قرآن امانتی الهی(فجر)
23- انفاقات و صدقات در قرآن( فتح)
24- موقعیت زنان در قرآن(فتح)
25- نماز( انگلیسی – فارسی) (فجر)
26- امام حسین(ع) سرگذشت و شهادت (فجر)
27- امام رضا(ع) (دفتر نشر فرهنگ اسلامی- فرنو)
28- تحلیلی از اوضاع اجتماعی زمان حضرت موسی بن جعفر(ع) (فجر)
29- ده گفتار از امام حسین (ع) با ترجمه انگلیسی(فجر)
30- شیعه و نبوت(فجر)
31- نیهیلیسم، فلسفه پوچ گرایی(دفتر نشر فرهنگ اسلامی)
32- اسلام و نهضت اخیر ایران( مولف)
33- روحانیت و زندگی( نشر محمد)
34- کوششی در راه تبیین و تفکر درکلمات قصار قرآن (چاپخش)
35- کارنامه یکساله مجلس(چاپخش)
کتب آماده انتشار
1- کوششی در باره ضرورت بازنگری فقاهت و اجتهاد از صدر اسلام تا کنون
2-بخشی از آنچه در مجلس خبرگان قانون اساسی گذشت
3- نظام قضایی در فرهنگ بشری و آورده های اسلامی
منبع: پژواک ایران