سرپل ذهاب؛ شاخص "محرومیت" در غرب ایران
جمعی از نمایندگان کرد و اهل سنت، تخریب بیمارستان پل ذهاب در زلزله را نشان عدم توسعهیافتگی در غرب کشور و بیتوجهی دولتهای متعدد به مناطق محروم دانستهاند. امدادگران میگویند عمق فاجعه زمینلرزه هنوز آشکار نیست.
تعداد قربانیان زلزله در غرب ایران تا عصر دوشنبه ۲۲ آبان به ۴۴۵ نفر و شمار مصدومان به۷۷۰۰ نفر افزایش یافت. شب فرامیرسد و هنوز به اندازه لازم و کافی، پتو و سرپناه برای آسیبدیدگان فراهم نیست. بیشترین کمبودها در شهرستانهای زلزلهزده، آب و غذا و چادر عنوان شدهاند.
خبرگزاری مهر به نقل از امدادگران مینویسد، بعید نیست آمار کشتهها در کرمانشاه به مرز ۱۰۰۰ نفر برسد: «عمق فاجعه با منظمتر شدن امدادرسانیها بیش از پیش روشن میشود.» گفته میشود که بسیاری از کشتهشدگان بدون جواز و ثبت، دفن شدهاند. کمترین اطلاعات از ازگله منتشر شدهاند که کانون زلزله ۳/ ۷ ریشتری بوده اما به دلیل قطعی اینترنت و سخت بودن انتقال اخبار مربوط به وضعیت موجود، در سکوت خبری قرار گرفته است.
جمعی از نمایندگان کرد و اهل سنت در مجلس به حسن روحانی، رئيسجمهور ایران نامه نوشته و خواستار رسیدگی به زلزلهزدگان غرب شدهاند. در این نامه، بر لزوم بسیج همه امکانات و توان سازمان مدیریت بحران هلال احمر و دستگاههای اجرایی در امدادرسانی به مردم و عادی کردن اوضاع تاکید شده است. این نمایندگان تخریب بیمارستان سرپل ذهاب در اثر زلزله را از نشانههای عدم توسعهیافتگی این مناطق و بیتوجهی دولتهای متعدد به این منطقه محروم کشور دانسته و خواستار تخصیص اعتبارات جهشی برای جبران این محرومیت و عدم توسعهیافتگی شدهاند.
در بخشی از این نامه آمده که استحکام نامناسب اماکن مسکونی در شهرها و روستاهای منطقه، زنگ خطری است برای پیشگیریهای لازم در سایر مناطق کشور: «همچنان که استان کرمانشاه و شهرهای غربی اولین رتبه آمار بیکاران در کشور را دارند، از نظر توسعه و عمران شهری و روستایی هم به این مناطق بیتوجهی شده و ضروری است زمینه رشد عادلانه و همهجانبه در آنها فراهم شود.»
این نامه سرگشاده عصر دوشنبه ۲۲ آبان و یک روز پیش از سفر حسن روحانی به مناطق زلزلهزده منتشر شده است.
پس از زلزله ۳/ ۷ ریشتری در سرپل ذهاب، علاوه بر بیمارستان شهر، تعدادی از مدارس نیز تخریب کامل شدهاند. برخی مدارس ۵۰درصد و برخی ۲۰درصد ویران شدهاند. شش دانشآموز نیز جزء قربانیان زلزله هستند.
بیشتر بخوانید: زلزلهزدگان غرب ایران در مضیقه امدادرسانی
خبرنگار ایسنا در شرح مشاهدات مستقیم خودش از وضعیت شهر، حال مردم را در سه واژه "غم، بهت و نگرانی" خلاصه کرده است: «مردم این شهر نگران و وحشتزده و به شدت نیازمند اقلام اولیه به خصوص آب هستند. در چمن مجموعه ورزشی احرا دائما بالگردهای ارتش و هلال احمر و اورژانس فرود میآیند و زمانی که برخی از مردم متوجه میشوند در این بالگردها اقلامی به خصوص آب وجود دارد سریعا به سمت آن میروند... با وجود تلاشها اما مردم حجم و سرعت خدمات ارائه شده را ناکافی میدانند و نگران سرنوشت خود و خانوادهشان هستند در شرایطی که در آستانه فصل سرما سقف بالای سرشان ویران شده و همه زندگیشان زیر صدها تن خاک دفن شده است.»
میزان ویرانی در ثلاث باباجانی، در همسایگی سرپل ذهاب نیز بالاست. فرماندار ثلاث باباجانی میگوید مردم این شهرستان بهشدت نیازمند پتو، چادر، آب و نان هستند.
علیاکبر اکبری به خبرگزاری تسنیم گفته که ۷۰درصد خانههای ازگله و تازهآباد تخریب صد در صدی شدهاند: «با وجود اینکه آب و برق این شهرستان وصل شده اما بهدلیل ترس و اضطراب و تخریب بالا مردم حاضر به بازگشت به منازل نیستند و با این شرایط نیاز به چادر و آب شدت مییابد.»
اما محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه بهخلاف فرماندار ثلاث باباجانی گفته که ساختمانهای روستایی این مناطق چون بعد از جنگ ساخته شده و تازهساز هستند، دچار تخریب زیادی نشدهاند. او اعلام کرده که کار آواربرداری مناطق زلزلهزده تا شامگاه دوشنبه تمام میشود.
تقسیم کار بین سپاه و ارتش
محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران گفته که امر کمکرسانی به شهرها و روستاها بین ارتش و سپاه تقسیم شده است: «به سرپل ذهاب توسط ارتش بهدلیل حضور یگانهایش کمک میشود و روستاهای اطراف که زیاد هم هستند توسط سپاه امدادرسانی و آواربرداری میشوند.»
وزیر کشور گفته که باید تا قبل از آواربرداری، کلیه مفقودان شناسایی شوند. رحمانی فضلی افزوده که توزیع مواد خوراکی، آب و چادر باید با کمک معتمدان محلی و مردم صورت بگیرد تا آرامش و دلگرمی آسیبدیدگان افزایش یابد.
علی اسدی، معاون دفتر سلامت روان وزارت بهداشت اعلام کرده که ٤٠ روانشناس در قالب تیمهای سلامت روان که دوره حمایتهای روانی اجتماعی در حوادث و بلایا را گذراندهاند، برای کمک به زلزلهزدگان اعزام شدهاند.
فریبرز ناطقی الهی بنیانگذار مقاومسازی و مدیریت بحران در ایران و عضو هیات علمی پژوهشگاه بینالمللی زلزله و مهندسی زلزله به خبرگزاری ایسنا گفته که در کنار امدادرسانیها، باید مراقب بهداشت آب، خوراک، دفع فضولات و پیشگیری از اسهال، حصبه، وبا و آلودگیهای انگلی در مناطق زلزلهزده بود.
علیرضا عسگری، مدیرکل نظارت بر درمان وزارت بهداشت نیز با اشاره به نگرانیهای مربوط به حوزه بهداشت و آب آشامیدنی در مناطق زلزلهزده گفته است: «این موضوع که شاخصهای بهداشتی در مناطق زلزلهزده به چه سمتی میرود در گروی تامین نیازهای اولیه و آب آشامیدنی است. در ستاد مدیریت بحران که در کرمانشاه برگزار شده است این موضوع قابل رصد است اما الان نمیتوان به صورت قاطع در خصوص مشکلات بهداشتی اظهار نظر کرد.»
خسارتهای فرهنگی
۱۰ بنای تاریخی در ایلام و کرمانشاه در پی زلزله آسیب دیدهاند. کاروانسرای شاهعباسی، عمارت خسرو و چارقاپی در قصر شیرین و قلعه یزدگرد در شهرستان دالاهو و زیج منیژه در سرپل ذهاب دچار آسیبدیدگی شدهاند اما جلیل بالایی، مدیر اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه به ایسنا گفته که آسیبها قابلیت مرمت و ساماندهی را دارند.
در ایلام دیوارهای موزههای درهشهر و فلاحتی، ترک خوردهاند. «کاخ والی» در شهرستان کرداول نیز دچار آسیب شده است. به گفته مدیر اداره کل میراث فرهنگی استان ایلام، ساختمان اداره میراث فرهنگی کرداول نیز در حدی آسیب دیده که حضور در ساختمان ناممکن است.
در این میان، رئیس پلیس فتای استان کرمانشاه نسبت به سوءاستفادههای مالی از وضعیت پس از زمینلرزه هشدار داد و از مردم خواست به هیچ عنوان به شماره حسابهای شخصی که در فضای مجازی اعلام میشود، کمک نقدی برای زلزلهزدگان واریز نکنند.
سازمان هلال احمر نیز با هشدار نسبت به انتشار برخی شماره حسابهای جعلی با عناوین " کمک به زلزلهزدگان"، مردم را از واریز پول به حسابهای مشکوک برحذر داشته است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر