۱۳۲میلیارد تومان هدرروی بنزین در هر سال
|
تحریریه پارسینه؛ آذرجزایری: آنطور که مجری طرح کهاب ( طرحی برای رفع هدرروی بنزین در جایگاه های بنزین) می گوید روزانه ۳۰۰ هزار لیتر و سالانه یکصد میلیون لیتر بنزین به دلیل نبود همین استانداردها در جایگاه ها به در می رود که اگر نرخ روز بنزین در بازار سنگاپور را مبنا قراردهیم معادل ۱۳۲ میلیارد تومان هدروری بنزین در هر سال صورت می گیرد. البته این رقم قطعا بسیار کمتر از عواقبی است که مسایل زیست محیطی بالاخص در کلانشهرها برای مردم به بار می آورد.
ایجاد پدیده مه دود فتوشیمیایی همراه با کاهش دید ، تولید ذرات ریز دوده ، ایجاد باران های اسیدی، فرسایش خاک و بناهای قدیمی، تخریب اکوسیستم آبی و جنگل ها، تغییر در اقلیم جهانی، تخریب لایه ازن، گرمایش زمین، اثرات مخرب در سلول های گیاهی و جانوری، تبخیر آب دریاها، ذوب شدن یخ های قطبی از جمله اثرات نامطلوب زيست محيطي ناشي از تبخير بنزين است.
همچنین اثرات زودگذر تبخیر بنزین در هوا بر روی انسان ها شامل تحریک چشم، بینی و گلو، سرگیجه و سردرد، از دست دادن حافظه کوتاه مدت است. البته این امر اثرات مخرب بلند مدتی را در پی دارد. این اثرات مزمن شامل سرطان زایی، جهش ژنتیکی، تولد نوزادان ناقص الخلقه، تأثیر بر روی سیستم تنفسی می شود.
از سویی دیگر، در حال حاضر هر لیتر بنزین وارداتی ۱۳۲۰ تومان برای ایران تمام می شود. بنابراین دولت روزانه به ازای هر لیتر بنزین مصرفی در کشور ۳۲۰ تومان یارانه پرداخت می کند.
برآورد نشان می دهد که ماهانه با احتساب مصرف ۷۸ میلیون لیتر بنزین در کشور دولت حدود ۷۴۹ میلیارد تومان یارانه پرداخت می کند. بنابراین رقم 132 میلیارد تومان می تواند بخشی ازاین هزینه تحمیلی به دولت را مرتفع کند.
البته قراربود با اجرای طرح کهاب که به عنوان طحی ملی عنوان می شود تا پایان سال ۹۳ از تبخیر بنزین جلوگیری شود هر چند که این امر تا کنون محقق نشده است.
از اهداف اصلی «طرح ملی کهاب» کاهش تبخیر بنزین و در نهایت استحصال مایع بنزین از بخار تولید شده(در محدوده فعالیت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران) و رسیدن به مرز خودکفایی و ساخت قطعات مرتبط با آن در داخل کشور، در سه فاز تجهیز جایگاه ها، نفتکش های حمل زمینی فرآورده و انبارهای نفت است که تا کنون وزارت نفت در تجهیز جایگاه ها مانده است. با اینحال روز گذشته مجری طرح کهاب در گفت وگو با سایت خبری وزارت نفت از الزام اجرای این طرح در جایگاههای عرضه سوخت با هدف کاهش آلودگی ناشی از انتشار روزانه بخار بنزین خبرداده است.
براساس اظهارات فرهاد عبدالله پور برای کاهش انتشار بخار بنزین به هوا، جایگاههای عرضه بنزین با اولویت کلانشهرها ملزم به اجرای طرح کهاب میشوند.
وی با تاکید بر ای نکه جایگاههای عرضه بنزین با ابلاغ استاندارد مقدار مجاز انتشار بخار بنزین از سوی سازمان حفاظت محیط زیست ملزم به نصب تجهیزاتی برای کاهش انتشار بخارهای بنزین تا حد مجاز خواهند شد، افزود: جایگاههای سوخت باید زمینه همکاری در اجرای طرح کهاب را فراهم کنند.
مجری طرح کهاب با اشاره به وجود سه هزار و ٥٠٠ جایگاه سوخت در کشور گفت: اجرای مرحله نخست طرح کهاب (stage ١) در جایگاههای عرضه سوخت تا سال ٩٠ به پایان رسید.
وی اعلام کرد: در پی اجرای موفقیت آمیز مرحله نخست در جایگاهها (کنترل مقدار خروج بخار بنزین)، پروژه مرحله دوم (Stage ٢) و نصب سامانه کنترل انتشار بخار بنزین در حین سوختگیری خودرو و بازیافت بخار بنزین در محل جایگاه (Vapor saver) در دستور کار قرار گرفت.
به گفته عبدالله پور، جمع آوری بخار بنزین حین سوختگیری خودرو، استفاده از توانمندی شرکتهای داخلی در بومی سازی تجهیزات Vapor saver، همچنین طراحی و نصب سیستم بازیافت بخار بنزین (VRU) در انبارهای نفت کلانشهرهای آلوده کشور، از مهمترین اولویتهای اجرای طرح کهاب در سال ٩٥ است.
وی اظهار امیدواری کرد با اجرای طرح برندسازی و ورود شرکتهای توانمند به این عرصه، امکان تجهیز این جایگاهها به سه بخش کاهش، انتقال و بازیافت بخارهای بنزین مهیا شود.
مجری طرح کهاب، در ادامه از دلایل کندی این طرح اجرای همزمان بدون تعطیلی جایگاهها و متوقف نشدن کار سوخترسانی اعلام کرد.
وی تاکید کرد: با اجرای کامل طرح کهاب در کشور شامل انبارهای نفت و جایگاههای عرضه بنزین، ضمن کنترل انتشار حجم بالایی از بخار خام بنزین به محیط زیست ، روزانه ٣٠٠ هزار لیتر و در مجموع سالانه یکصد میلیون لیتر بنزین استحصال شده دوباره به چرخه مصرف بازگردانده می شود.
عبدالله پور تصریح کرد: هدرروی بنزین در اثر تبخیر در مراحل مختلف ذخیرهسازی، انتقال و توزیع این فرآورده راهبردی، علاوه بر خسارتهای مالی ، دارای آثار مخرب زیستمحیطی است.
به گفته وی، با توجه به اثرات مخرب زیستمحیطی بخارهای بنزین، اجرای طرح ملی کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین) یکی از اولویتهای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با هدف مقابله با آثار مخرب زیست محیطی است.
مجری طرح کهاب در پایان اعلام کرد: طرح ملی کهاب دارای مصوبه هیئت دولت بوده و محدوده عملکرد آن شامل تجهیز ٨٠ انبار نفت، ١٠ هزار نفتکش و ٣٤٠٠ جایگاه است.
|
۱۳۹۵ خرداد ۲۲, شنبه
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر