۱۳۹۲ آبان ۷, سهشنبه
مرکز دموکراسی برای ایران: باستانشناسان ایرانی و ایتالیایی موفق شده اند برای اولین بار بنایی را در شهر پارسه در نزدیکی تخت جمشید کشف کنند که نیایشگاهی با تزیینات بابلی بوده است.
مرکز دموکراسی برای ایران: باستانشناسان ایرانی و ایتالیایی موفق شده اند برای اولین بار بنایی را در شهر پارسه در نزدیکی تخت جمشید کشف کنند که نیایشگاهی با تزیینات بابلی بوده است.
سه شنبه ، 7 آبان 1392
مرکز دموکراسی برای ایران: باستانشناسان ایرانی و ایتالیایی موفق شده اند برای اولین بار بنایی را در شهر پارسه در نزدیکی تخت جمشید کشف کنند که نیایشگاهی با تزیینات بابلی بوده است.
این کشف حاصل چهار سال پژوهش گروه مشترکی از دانشگاه شیراز و دانشگاه بلونیا در ایتالیاست که زیر نظر پژوهشکده میراث فرهنگی انجام شده است. این کشف اطلاعات تازه ای در باره زندگی شهر پارسه شهر مورد علاقه کوروش پادشاه بنیانگذار سلسله هخامنشی به دست می دهد.
بنا بر گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی این بنای بزرگ از دوره هخامنشیان در شهر پارسه نزدیکی تخت جمشید کشف شدهاست. باستانشناسان معتقدند این بنا که در دوره کوروش ساخته شده، احتمالا نیایشگاهی از دوره هخامنشیان بوده که به دست هنرمندان بابلی پدیدی آمدهاست. شاهد این امر کشف آجرهای منقوش لعابدار به نقش موشخوشو، نماد مردوک، خدای بابلیان است.
هیات باستانشناسی ایران و ایتالیا در کاوشی مشترک موفق به کشف این بنا شده اند. به گفته باستانشناسان این بنا احتمالا در دوره کوروش بزرگ ساخته شدهاست.
تل آجری، محوطهای باستانی است که اینروزها با کلنگ باستانشناسان ایرانی و ایتالیایی جان دوبارهای گرفتهاست. هیات باستان شناسی چندی پیش و در پی سومین فصل کاوش خود در این محوطه، موفق به کشف بنایی بزرگ از دوره هخامنشیان شدند.
«علیرضا عسگری چاوردی»، سرپرست ایرانی هیات کاوش در تل آجری، دراینباره ب گفت: «طی کاوشهای باستان شناسی هیات مشترک ایرانی- ایتالیایی در حریم تخت جمشید، در شهر پارسه بنایی شگفت انگیز متعلق به روزگار نخستین هخامنشیان در فارس کشف شد. ابعاد این بنا حداقل 33 در 33 متر است و هزاران آجر لعابدار در ساخت آن بکار گرفته شده است.»
وی در ادامه گفت: «ضخامت دیوارهای این بنا 10 متر است. کشف چنین بنایی با این عظمت، حجم و تعداد آجرهای لعابدار در منطقه فارس برای نخستین بار انجام می شود.»
آنچه در کشف این بنا بسیار اهمیت دارد، آجرهای لعابداری است که به نقوشی از جمله حیوانات افسانهای مزین شدهاند.
عسگری دراینباره گفت: «آجرهای لعابدار بکار رفته در این بنا مزی�'ن به ترکیبی از نقوش اسطوره های ایران و بین النهرین باستان است. تا آن حدود که حتی قالب های بکار رفته در تزئین نقش حیوانات با قالب نقش اسطوره های دروازه ایشتار در بابل بین النهرین یکسان است.»
این باستانشناس میافزاید: «از این بنا کتیبهای به خط میخی آکدی بابلی بدست آمده است. مجموع نقشها، فنون بکار رفته در تزئین آجرهای لعابدار، استفاده گسترده از ملات قیر در اندود آجرها، بکارگیری انواع رنگ و نقش در تزیین بنا با استفاده از موتیفهای اسطورهای نظیر نقش سمبل ایزد مَردوک در بابل همراه با انواع گلهای لوتوس شانزده پَر همه از جمله دلایلی است که نشان میدهد این بنا در دوره کوروش هخامنشی بنا شدهاست.»
به گفته عسگری موضوع نقشهای این بنا با آنچه در آجرهای لعابدار دوره داریوش هخامنشی و دیگر پادشاهان پس از وی در تخت جمشید بکار رفته متفاوت است. کوروش در سال 539 پیش از میلاد بابل را فتح کرد و در آن زمان کاهنان بابلی به دلیل ثروت و قدرت از بین تمام دیگر ایزدان، ایزد مَردوک را برگزیده بودند و ایزد مردوک در دوره بابل نو ایزد آسمانها و زمین بود و در زمانی که کوروش بابل را فتح کرد این ایزد در بینالنهرین بیشترین قدرت را داشت.
به اعتقاد باستان شناسان احتمالا پس از فتح بابل، کوروش به کاهنان بابلی اجازه داده است در منطقه فارس یعنی در خاستگاه ایدئولوژیک قدرت هخامنشیان بنایی ساخته شود که این بنا را هنرمندان بابلی با همان نقشها و موتیفهای مذهبی اسطورهای و سمبلیک نظیر نقش موشخوشو برای ایزد مَردوک ساختهاند.
عسگری در ادامه میافزاید: «کشف تعداد زیادی از موتیف این حیوان اسطوره ای تردیدی باقی نگذاشته که بنا مربوط به دوره کوروش است. اما اینکه این بنا در دوره داریوش هخامنشی با صبر و شکیبایی مذهبی تحمل شده و با تغییر نگرشهای مذهبی خشایارشا از دیگر ایزدان به ایزد اهورامزدا چه کارکردی پیدا کرده است، همه از جمله مواردی است که کشف این بنا پرسشهای جدیدی را در ارتباط با نگرشهای مذهبی جامعه هخامنشی مطرح کرده است. تحقیقات باستانشناسی در ارتباط با کشف این بنای مهم ادامه خواهد داشت.»
این فصل از مطالعات باستانشناسی شهر پارسه تخت جمشید در چارچوب برنامههای پژوهشی پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، بنیاد پژوهشی پارسه پاسارگاد،
سازمان میراث فرهنگی فارس و دانشگاه بولونیا ایتالیا انجام شده است.
برنامه مطالعات میدانی این فصل از شهر پارسه از اول مهرماه آغاز شده و در آبان ماه به پایان خواهد رسید. سرپرست ایرانی مطالعات شهر پارسه علیرضا عسکری چاوردی از دانشگاه شیراز و سرپرست ایتالیایی برنامه پی یر فرانچسکو کالیری از دانشگاه بولونیا است.
پیشینه کاوش در بنای دوره هخامنشی
مطالعات انجام شده در این زمینه تحت پروژه ای به نام کاح تا شهر صورت گرفته است که از سال هزارو سیصد و هشتاد و نه آغاز شده است.
پایگاه اطلاع رسانی فارس نما در آن زمان گزارشی در این مورد منتشر کرده بود که اطلاعاتی در باره پیشینه کاوش به دست می دهد و مرکز دموکراسی برای ایران نظر به اهمیت این کشف تاریخی گزارش مذکور را باز نشر می دهد:
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فارس نما و به نقل از روابط عمومی سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري فارس، فرانچسکو کاليري رئيس هيئت باستان شناسان ايتاليايي در گفتگو با واحد خبر روابط عمومی این سازمان گفت: اين هيات مشترک زير نظر پژوهشکده باستان شناسي سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري فارس فعاليت خود را از هشتم مهر ماه آغاز کرد و هيات ايتاليايي از دانشگاه بولونيای ايتاليا و موسسه ايسيائو ايتاليا و با همکاري بنياد پژوهشي پارسه ـ پاسارگاد و هيات ايراني به سرپرستي عليرضا عسکري چاوردي کار خود را ادامه مي دهد.
رئيس هيات باستان شناسي ايتاليايي گفت: اين برنامه پژوهشي" از کاخ تا شهر" نام دارد که هدف از آن، شناخت دوره هاي سکونتي در شهر پارسه با کاوش در محوطه هاي باستاني اطراف تخت جمشيد، شناسايي محدوده آثار باستاني در حريم تخت جمشيد و بررسي تخت جمشيد از تخت گاه هخامنشي تا محدوده شهر پارسه که محل سکونت طبقات اجتماعي دوره هخامنشي و عموم مردم بوده می باشد که تا کنون فقط توسط ويليام سامنر آمريکايي حدود سی و پنج سال پيش و بررسي ژئو فيزيک منطقه توسط هيات ايراني، فرانسوي به سرپرستي رمي بوشارلا و کوروش محمد خاني و مهندس امين پور مورد پژوهش قرار گرفته و اين نخستين بار است که در منطقه مورد نظر حفاري باستان شناسي انجام گرفته است. چون با بررسي هاي ژئو فيزيک و بررسي هاي سطحي نمي توان به طور کامل آثار زيرخاک را شناسايي نمود و تنها از طريق حفاري اين کار امکان پذير است.
فرانچسکو کاليري افزود: محوطه اي که تاکنون پژوهشگران فکر مي کردند شهر پارسه است بسيار وسيع تراست. سامنر تنها درمحوطه غربي پرسپوليس پژوهش کرد و ما دراين فصل با بهره گيري از نتايج ژئو فيزيک تصميم گرفتيم که چند نقطه از پرسپوليس را با انجام عمليات حفاري بررسي کنيم و تا امروز پنج گمانه زده ايم که دراين گمانه زنيها به نتايج جالب توجهي دست يافتيم.
وی ادامه داد: با مطالعه بر روي لايه نگاري سفال و اشياء يافته شده و همچنين بررسي يافته هاي تازه خود از بقاياي معماري هاي بدست آمده دريافتيم که از دوران هخامنشي تا کنون در چه دوراني اين منطقه سکونتگاه بوده و با چند آزمايش جهت تاريخ گذاري لايه هاي باستان شناسي با کربن چهارده به تداوم حيات در اين منطقه در دوره هاي مختلف اسلامي پي برده ايم.
واينکه دقيقا کدام دوره در دست بررسي است و کشف يک ديواره با عرض 170 سانتي متر و طول 200 متر از شمال تا جنوب نشان دهنده يک ساختار مهم يا قسمتي از شهر است که اين ديواره از سنگ و خشت و چينه است و با نتايج حاصله از کاوشهاي اين فصل محوطه هاي قابل پژوهش را در فصل هاي آينده مشخص کرده ايم.
فرانچسکو کاليري همچنين از برنامه ريزي جهت مرمت سنگهاي تخت جمشيد خبرداد و افزود: با توجه به پيشرفت علم متودولوژي در ايتاليا، عوامل فرسايش و تخريب سنگ در تخت جمشيد باتوجه به درجه حرارت ميزان آلودگي هوا بررسي مي شود که پژوهشگران ايتاليايي و ايراني با آزمايش برروي جرمهاي موجود در سنگها اين بررسي ها را انجام مي دهند تا با استفاده دو تکنيک هاي جديد مرمتي از تخريب سنگها جلوگيري کرد.
سرپرست هيات باستان شناسان ايتاليايي گفت: در کاوشهاي انجام شده اشياء تاريخي بدست آمده اغلب متعلق به دوره هخامنشي است که نوک پيکان، مهره، دستبند، چشم مجسمه ها، قسمتي از بال نقش برجسته اهورا مزدا يا يک موجود افسانه اي، نوعي سفال آبي رنگ موسوم به آبي مصري و تعداد زيادي تکه هاي ظروف سفالي از جمله اين اشياء تاريخي هستند.
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر