یک خبرنامه علمی از وارد شدن اتهام سرقت علمی به دو وزیر کابینه ایران و تصمیم چند مجله تخصصی به حذف مقالات این دو نفر خبر داده است.
خبرنامه اینترنتی نیچر نیوز Naturenews وابسته به نشریه علمی معتبر نیچر Nature در گزارشی به بررسی جنجال ناشی از اتهام کپی برداری از مقالات علمی علیه کامران دانشجو، وزیر علوم، و حمید بهبهانی، وزیر راه و ترابری در کابینه محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، پرداخته است.
این گزارش با عنوان "وزیران ایرانی در جنجال سرقت علمی" چاپ شده و در آن آمده است که براساس تحقیقات نشریه نیچر، دو تن از وزیران دولت ایران در نوشتن و چاپ مقالاتی همکاری داشته اند که بخش عمده ای از آنها از نوشته های دیگران کپی شده است.
به نوشته نیچرنیوز، تا کنون سه نشریه علمی تایید کرده اند که مقالاتی را که با همکاری کامران دانشجو، وزیر علوم و آموزش عالی ایران و استاد دانشگاه علم و صنعت، نوشته شده است از فهرست مقالات خود حذف می کنند و در مورد مقاله دیگری هم که با همکاری وزیر راه ایران نوشته شده، ظن کپی برداری وجود دارد.
نیچرنیوز با اشاره به گزارش هفته گذشته خود در مورد کپی برداری کامران دانشجو و مجید شهروی از بخش های عمده ای از مقاله سه پژوهشگر کره ای، و چاپ آن در نشریه مهندسی با کامپیوتر، می افزاید که این نشریه در تماس با نیچر تایید کرده است که این مقاله را از فهرست مطالب خود حذف می کند.
براساس این گزارش، مقاله آقایان دانشجو و شهروی حاوی کپی برداری کمتری از مقاله دیگری نیز هست که در سال 2006 در یک نشریه دیگر خارجی به نام International Journal of Impact Engineering منتشر شده است.
در ادامه این گزارش آمده است که همین نوع کپی برداری در مقالات دیگری هم دیده می شود که آقای دانشجو و همکار او در چند نشریه دیگر خارجی و داخلی منتشر کرده اند و یکی از این نشریات خارجی اعلام کرده است که با توجه به میزان کپی برداری، کارهای این دو نفر را از فهرست مطالب خود برداشته است در حالیکه یک نشریه دیگر نیز از تصمیم به اقدام مشابه خبر داده است.
نیچرنیوز می افزاید که پژوهشگران برجسته ایران خواستار رسیدگی مجلس این کشور به موضوع سرقت علمیی شده اند و به نقل از علی گنجی، استاد ایرانی دانشگاه مونستر در آلمان می نویسد که این واقعه "ضربه ای تلخ بر جامعه علمی ایران وارد کرده و یک رسوایی است."
ماجرای ترابری
نیچر نیوز در بخش دیگری از این گزارش می افزاید که نشریه نیچر همچنین فاش کرده است که مقاله دیگری که با مشارکت حمید بهبهانی، وزیر راه و ترابری در کابینه کنونی ایران انتشار یافته، شامل بخش های قابل توجهی از مطالب کپی شده از مقالات پژوهشگران دیگر است.
براساس این گزارش، این مقاله با همکاری حسن زیاری، معاون وزیر راه و مدیرعامل شرکت ملی راه آهن جمهوری اسلامی ایران، انتشار یافته است که هر دو نفر در دانشگاه علم و صنعت تدریس می کنند و همکار دیگر آنان در تهیه این مقاله، محمد خبیری نام داردکه در زمان تدوین مقاله، دانشجو بوده است.
به نوشته نیچرنیوز، آقای بهبهانی همچنین استاد راهنمای محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری کنونی ایران، در انجام رساله دکترای او در رشته ترافیک بوده است.
مقاله ای که به قلم این سه نفر در نشریه ترانسپورت منتشر شده عینا شبیه بخش هایی از سه مقاله دیگر است که قبلا منتشر شده بود.
بین جیانگ، پژوهشگر در دانشگاه گاوله سوئد، و نویسنده دو مقاله کپی شده، به نیچرنیوز گفته است که بخش هایی از مقالات او عینا کپی در مقاله آقای بهبهانی و همکارانش آورده شده و این اقدام را "شرم آور" توصیف کرده است.
کریستوفر کلارامونت، همکاری بین جینگ در مقاله چاپ شده در نشریه ترانسپورت، هم از "سرقت علمی واضح" در مقاله آقای بهبهانی و همکارانش سخن گفته و افزوده است که از سردبیر ترانسپورت انتظار دارد به اقدامات لازم در این زمینه دست بزند.
نیچرنیوز درخاتمه اظهار می دارد که نشریه نیچر کوشیده است با نویسندگان ایرانی این مقالات تماس بگیرد اما در این زمینه موفقیتی نداشته اما نشانی اینترنتی دو سایت ایرانی را که تکذیبیه آقای شهروی را منتشر کرده بودند اعلام کرده است.
گزارش نیچرنیوز حاوی آدرس های اینترنتی مقالات مورد اشاره در متن گزارش است.
لازم به یادآوری است که مجید شهروی با انتشار بیانیه ای، اتهام سرقت علمی را رد کرده و گفته است که مقاله مورد اتهام، که مشترکا با نام او و آقای دانشجو منتشر شده، حاوی چکیده رساله دکترای او بوده که به نتایجی متفاوت با مقاله پژوهشگران کره ای دست یافته است.
به نوشته خبرگزاری فارس، حمید بهبهانی نیز اتهام سرقت علمی را مردود و با انگیزه سیاهنمایی خدمات خود دانسته و گفته است که نقل بخش هایی از آثار دیگران در یک مقاله علمی قابل قبول است و غیبت منبع مورد استفاده از پی نوشت ها را نیز به قصور تایپ کننده مقاله نسبت داده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر